A MOME kutatószobája Moholy-Nagy László munkásságának mélyreható megismerését és újabb kutatások indítását teszik lehetővé.

Passuth Krisztina Széchenyi-díjas, Moholy-Nagy-díjas művészettörténész a legátfogóbb Moholy-Nagy László monográfia szerzője, aki 2019-ben az egyetemnek adományozta az intézmény névadójának életművével kapcsolatos több évtizedes tevékenységének dokumentációját. A Moholy-Nagy László szellemi örökségének gondozásában fontos szerepet játszó Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) hozzáférhetővé teszi ezt a világon egyedülálló, széles körű archívumot, amelyben könyvek, levelek, CD-k, doktori disszertációk találhatók.

„A kutatás még így sincs lezárva, most már a MOME hallgatóira vár, hogy miután egyik vagy másik elemével alaposan megismerkedtek, tovább építsék, tovább szőjék a szálakat, s  belőlük kiindulva új műveket alkossanak. Így kap majd igazi értelmet az eddig kizárólag egyéni erőfeszítéssel összegyűjtött dokumentumok együttese, hogy egy alkotói közösség profitálhasson belőle” – írta Passuth Krisztina művészettörténész.

„A MOME számára kiemelten fontos, hogy az intézmény névadójának ne csupán szellemisége legyen tetten érhető az egyetem tevékenységében, oktatásában, de hozzájáruljon ahhoz is, hogy a témával kapcsolatos kutatás is elérhető legyen az egyetem közössége és az érdeklődők számára. Azt reméljük, ez a hely izgalmas kutatások, munkák és együttműködések kiindulópontja lehet majd” – közölte Fülöp József rektor.

Nyitókép: Passuth Krisztina. Forrás: MOME