Tizenegyedik alkalommal rendezik meg április 24. és 26. között a Savaria Filmszemlét, amelyre minden eddiginél több, csaknem kétszáz művet neveztek a Kárpát-medencében és távolabbi országok magyar közösségeiben élő filmes alkotók.

Molnár-Piroska-MTI-Keleti-Éva-01.jpg
Molnár Piroska. MTVA/Gyűjtemény: Keleti Éva

Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia Egyesület elnöke tájékoztatása szerint idén három kategóriában – fotó- és filmművészet, színházművészet, irodalom – várták a pályaműveket. Hozzáfűzte: külön értékelte a zsűri a diákfilmeket, valamint felsőoktatásban tanuló hallgatók kísérleti és vizsgafilmjeit. Az Egy életnyi tapasztalat elnevezésű diákkategória az idősödő társadalom, az időskor problémáival foglalkozik, a Mire jó az online tér kategória a digitális jövőről, illetve az online média veszélyeiről szól.

Lovass Tibor tudatta azt is: a Savaria Filmszemléhez kapcsolódóan rendezik meg az ELTE Savaria Egyetemi Központban április 25-én a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és a Savaria Filmakadémia Egyesület közös szervezésében azt a szakmai konferenciát, amely a médiatudatosságot állítja a középpontjába.

A Savaria Filmszemle idén is a díjkiosztó gálával zárul a szombathelyi AGORA Savaria Filmszínházban, ahol nemcsak a kategóriák győztesei vehetnek át díjakat, de két életműdíjat is átadnak.

Az idei életműdíjat Molnár Piroska Kossuth- és Jászai-díjas színművész, a nemzet színésze, valamint Koltay Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező kapja.