A lépéssel a Louvre a látogatói élményt szeretné fokozni.

A Mona Lisa a Louvre-ban. Fotó: Claire Serie / Hans Lucas via AFP
A Mona Lisa a Louvre-ban. Fotó: Claire Serie / Hans Lucas via AFP

Saját termet kaphat a Louvre-ban található Mona Lisa, a világ leghíresebb portréja – számol be róla a The Guardian. Az intézmény igazgatója, Laurence des Cars szerint a lépés jelentős mértékben növelné a látogatói élményt, hisz nem titok, hogy sokan kimondottan a szóban forgó Da Vinci-kép miatt váltanak jegyet a múzeumba. „Bosszantó, ha nem tudjuk a lehető legjobb élményt nyújtani az érdeklődőknek, és a Mona Lisa esetében ez a helyzet” – mondta, hozzátéve, hogy a Louvre már kapcsolatba lépett a kulturális minisztériummal ez ügyben.

A múzeum 2023-ban közel kilencmillió látogatót fogadott, nyolcvan százalékuk pedig azért szállt szembe a tömeggel, hogy láthassa Mona Lisa rejtélyes mosolyát, vagy készíthessen egy szelfit a képpel. A festmény jelenleg a Salle des États (állami terem) nevű helyiségben található, és biztonsági üveg védi. Az intézmény legnagyobb termében továbbá 16. századi velencei mesterek munkái kapnak helyet, sőt itt található a Louvre legnagyobb festménye, A kánai menyegző is Paolo Veronesétől.

Januárban két környezetvédelmi aktivista levessel öntötte le a Mona Lisát, így követelve az egészséges és fenntartható táplálkozáshoz való jogot. A golyóálló üveg szerencsére megvédte a képet, amely így nem sérült meg.