Kétszáz évvel ezelőtt Kisfaludy Károly A tatárok Magyarországban című előadásával nyitott meg a miskolci színház. Kétszáz évvel később szintén ezzel a darabbal veszi kezdetét az évad. Az előadáshoz Mongólia budapesti nagykövete a színház számára készíttetett el egy tradicionális mongol hangszert.

Néhány héttel ezelőtt Béres Attila igazgatót és Szőcs Artur rendezőt Mongólia budapesti Nagykövetségén fogadta Baatarjav Sainnyambuu, Mongólia magyarországi nagykövete. A találkozó apropója A tatárok Magyarországban című előadás volt, melyet megnyitásának kétszázadik évfordulója alkalmából mutat be idén augusztusban a teátrum.

Szőcs Artur, az előadás rendezője mesélt a produkció részleteiről a mongol nagykövetnek, aki biztosította róla őket, hogy segíteni fogja az előadás létrejöttét, és egy, a tradicionális mongol zenei hangzáshoz elengedhetetlen, morin khuur nevű különleges hangszert is a színháznak ajándékoz.

„Szőcs Artur rendezésében, úgy gondolom, egy igazán grandiózus előadást fogunk színpadra állítani a társulattal. A kétszáz évvel ezelőtti színházat a díszletek tekintetében igyekszünk majd megidézni, az akkori látványtechnikai elemek nálunk is visszaköszönnek és egy rendkívül különleges látványvilágot láthatnak majd a nézők. Artur ötlete volt, hogy keressük fel a mongol nagykövetséget, hátha tudnak segíteni a morin khuur hangszer beszerzésében, ami elengedhetetlen az előadáshoz, és amint láthatják, sikerrel jártunk” – mondta Béres Attila.

A moorin khuur a mongol nemzeti identitás egyik szimbóluma.

„Lófejű hegedűnek” nevezik, és valóban, a hangolófej általában egy lófejet ábrázoló faragásban végződik. A mindösszesen kéthúros hangszerben a nagykövet szerint „az egész világ benne van.” A hangszert, amelyet a nagykövet április 21-én adott át a miskolci színház vezetőinek, Lakatos Attila, a színház zenekarának mélyhegedűse szólaltatja meg.

Szőcs Artur beszámolt arról, hogy segítséget kértek a nagykövettől abban, hogy az ulánbátori színházba is elvigyék A tatárok Magyarországban előadást. A nagykövet erre ígéretet tett.

Nyitókép: Béres Attila, Baatarjav Sainnyambuu, Veres Pál és Szőcs Artur a hangszer átadásán. Fotó: Éder Vera