fbpx

Móricz Zsigmond élete képekben

„Móricz Zsigmond elképesztő magasságban tornyosul felettünk. Pokolian nagy író volt, s bődületes erejét csak Balzacéhoz hasonlíthatom” – írja róla Spiró György. A ma nyolcvan éve elhunyt író alakját képek segítségével idézzük fel.

Tiszacsécsén született 1879. július 2-án. Anyja papkisasszony, apja feltörekvő parasztember volt, akinek csőddel végződő vállalkozásai gyakran a nyomor szintjére juttatták a családot. A szülők minden nehézség ellenére nagy gonddal taníttatták gyermekeiket, Zsigmond is nagyhírű református kollégiumok (Debrecen, Sárospatak) diákja volt, végül Kisújszálláson érettségizett 1899-ben.

Móricz Zsigmond a családja körében 1896-ban Sárospatakon.
Forrás: Magyar Fotóarchívum

Ezt követően református teológiát, majd jogot tanult Debrecenben, bölcsészeti tanulmányokat folytatott Budapesten, de tanári szakvizsgát nem tett. 1902-től a kisújszállási gimnáziumban tanított, majd a kultuszminisztériumban, később a Statisztikai Hivatalban vállalt állást.

1903 és 1909 között Az Újság gyermekrovatát szerkesztette. A Kisfaludy Társaság megbízásából népdalokat gyűjtött, Szatmár falvait járva bőséges ismereteket szerzett a paraszti élet nyomorúságáról.

1905-ben házasságot kötött Holics Eugéniával (Janka), egy felvidéki bányatisztviselő lányával.

Három lányuk közül Virág íróként, Lili színésznőként vitte tovább és gondozta apjuk művészi örökségét.

Az író, felesége, Holics Janka és kislányuk, Virág

Elbeszélései már korábban is jelentek meg vidéki lapokban, de nevére igazán a Nyugat folyóirat 20. számában, 1908-ban megjelent Hét krajcár után figyeltek fel. Első novelláskötetét Ady is üdvözölte, akivel barátok és szellemi szövetségesek lettek. A siker felszabadítóan hatott alkotókedvére, sorra jelentek meg novellái, regényei (Tragédia, Sárarany, Az Isten háta mögött, A galamb papné, Magyarok, Kerek Ferkó).

Az első világháborúban haditudósító volt. Üdvözölte az őszirózsás forradalmat, majd a Tanácsköztársaságot, ezért a kommün bukása után állandó zaklatásoknak volt kitéve, kizárták a Kisfaludy Társaságból, írásait egy ideig csak a Nyugat és Az Est-lapok közölték.

Műveiben a magyar társadalom minden rétegéről pontos képet rajzolt, feszes párbeszédek, hiteles, elemző lélekrajz, drámaian izgalmas helyzetek jellemzik írásait. Önéletrajzi indíttatású a Légy jó mindhalálig című regénye, komoly kutatómunkán alapuló Erdély-trilógiája történelmileg is hiteles, az idilli szerelem megható képét nyújtja a Pillangó című regénye. Az önsorsrontó dzsentriről, a megújulni képtelen középosztályról ad eleven és hiteles képet az Úri muri, a Forró mezők, a Rokonok című regényeiben, míg a sokrétegű paraszti világ elevenedik meg a Barbárok és A boldog ember lapjain.

Móricz dedikál
Nők körében

1924-ben ismerkedett meg Simonyi Mária színésznővel, akit felesége 1925-ben történt öngyilkossága után feleségül is vett.

Fedák Sárival és Simonyi Máriával 1929-ben
Forrás: Petőfi Irodalmi Múzeum

1929 decemberében Babits mellett a Nyugat szerkesztője, a prózarovat gondozója lett. Lelkesen vetette bele magát a munkába, megszervezte a Nyugat-barátok Körét, könyvsorozatot tervezett, felkarolta az autodidakta tehetségeket.

Babits Mihállyal és Tanner Ilonával, Babits feleségével 1934-ben
Forrás: Kárpáti és Fia/Központi Antikvárium
A Nyugat szerkesztősége
A Nyugat három nemzetéke Schöplin Aladárral és Babitscsal

1933-ban azonban szakított a lappal, és az ekkor induló népi írók mozgalmának egyik fő alakja lett. 1939-től ő szerkesztette a Kelet Népét.

Dolgozószobájában Leányfalun 1939-ben
Forrás: Fortepan

1937-ben felbomlott második házassága, ekkor vette magához az egykori lelencgyereket, Littkey Erzsébetet, Csibét, aki megismertette a külvárosi proletariátus világával is. Az ő történeteiből születtek meg a Csibe-novellák, róla mintázta az Árvácska című regényének főszereplőjét is.

Csibével

Utolsó éveit Leányfalun töltötte. Itt születtek a Rózsa Sándorról szóló trilógiájának darabjai.

Forrás: Fortepan
Forrás: Fortepan
1941-ben
Forrás: Fortepan/Zsivkov Anita, Koós Árpád /Kocsis András fényképei
Lányaival: Gyöngyivel, Virággal és Lilivel. Simon Andor felvétele. Forrás: Petőfi Irodalmi Múzeum

1942 augusztusában agyvérzést kapott, kórházba került, és szeptember 5-én meghalt Budapesten.

Nyugágyban egy hortobágyi csárda udvarán, 1942-ben. Forrás: Déri Múzeum

A nyitóképen: Móricz Zsigmond 1941-ben. Forrás: Fortepan/ Zsivkov Anita, Koós Árpád/Kocsis András fényképe

A rovat további cikkei