A Petőfi Irodalmi Múzeum április 15-én 18 órakor a Móricz Zsigmond irodalmi alkotói ösztöndíj ünnepélyes átadása végett boríttatta fénybe dísztermének falait: a PIM idén is szakmai bonyolítója volt az Emberi Erőforrások Minisztériumának megbízásából a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) által meghirdetett pályázatnak. 2015-ben 13 fiatal részesült az ösztöndíjban.

De ne szaladjunk annyira előre! E. Csorba Csilla főigazgató az ösztöndíj történetében egészen 1974-ig tekintett vissza: akkoriban előnyt jelentett az is, ha a pályázó a termelőmunkában is részt vett. Az idei pályázatkiírásban ilyen feltétel nem szerepelt: megfogalmazásuk szerint az ösztöndíj célja az, hogy tehetséges, fiatal íróknak, irodalmároknak segítséget nyújtson a pályakezdéshez, kedvező feltétételeket teremtsen a magas színvonalú alkotó tevékenységhez. Pályázatuk irányulhat akár szépirodalmi, akár kritikai, akár szociográfiai vagy irodalomtörténeti munkára is. A korábbi ösztöndíjasok impozáns listáján pedig olyanok neveit találhatjuk, mint Baka Istváné, Csaplár Vilmosé vagy Esterházy Péteré: már e listára felkerülni is szép teljesítmény, a díjat kísérő havi 100 ezer forintnyi ösztöndíj szinte már csak ráadás.


pim1_500x333.png
balról jobbra: Lengyel Imre Zsolt, Neszlár Sándor, Kalapos Éva Veronika és Farkas Wellmann Éva

pim3_500x324.png
Balról jobbra: Mán-Várhegyi Réka, Benedek Anna, Tóth Kinga, Szabó Imola Julianna

A 2015-ös ösztöndíjak ünnepélyes átadását megelőzően az előző évi ösztöndíjasokat és munkáikat ismerhette meg a hallgatóság: a tavaly nyertesnek választott fiatal írók, költők, kritikusok közül hatan mutatkoztak be és olvastak fel egy-egy részletet abból a munkából, amit az ösztöndíj időtartama alatt alkottak. Neszlár Sándor és Benedek Anna irányításával Kalapos Éva Veronika, Farkas Wellmann Éva, Lengyel Imre Zsolt, Mán-Várhegyi Réka, Tóth Kinga és Szabó Imola Julianna beszélgetett írói kezdetekről, filozófiáról, alkotásról. Ki regénnyel, ki novellafüzérrel teljesíti ösztöndíjjal támogatott pályázatát: megkezdett folyamatokról beszélhetünk, folyamatos, aktív alkotásról, melyet nem kevéssé inspirál a MANK támogatása is. A PIM lehetőséget biztosított az estnek az interneten történő követésére is: az online közvetítést nézők részleteket hallhattak többek között Farkas Wellmann Éva Tízparancsolat ciklusából, Lengyel Imre Zsolt Dragomán György: Máglya című könyvéről szóló kritikájából, illetve Szabó Imola Julianna Liszka hintája című írásából is. A programot Mózes Tamara, Lakatos Ablakos Dezső-ösztöndíjas jazz-zenész színesítette, aki zongorán adta elő Ujházi János zeneszerző három szerzeményét, méghozzá három nyelven: először olaszul, majd franciául, végül pedig magyarul énekelt.


pim4_500x333.png
Matiszlovics Tibor és E. Csorba Csilla

Matiszlovics Tibor, a MANK szolgáltatási igazgatója méltatta a korábbi nyertesek munkáját, ahogy pedig megemlítette: míg korábban ?ne szövegelj!? volt a gyerek neve, a most jelen lévő ösztöndíjasok mást sem tettek ezen elismerés elnyeréséért, mint szövegeltek, ráadásul elképesztő színvonalon. Végül E. Csorba Csillával együtt adták át az ösztöndíjat azoknak, akiket a zsűri a 95 pályázóból kiválasztott. Mi se húzzuk hát tovább a szót, íme a 13 nyertes pályázó:

1. Barlog Károly (E/. Zenés vágymonológok c. prózakötethez).

2. Czinki Ferenc (Strand Bisztró c. prózakötethez)

3. Demeter Zsuzsánna (Töredékek magunkról c. elbeszéléskötethez)

4. Dobás Kata (Az idő ellen dolgozva munkacímű kritikakötethez)

5. Farkas Balázs (Március munkacímű regényhez)

6. Haraszti Ágnes (Vadon munkacímű verseskötethez)

7. Kassai Zsigmond (Bajtársak munkacímű regényhez)

8. Lapis József (Tanulmányok írásához a kortárs magyar gyermekköltészetről)

9. Pál Sándor Attila (Dűvő c. verseskötethez)

10. Potozky László (Novelláskötet megírásához)

11. Terék Anna (Verseskötet megírásához)

12. Turi Márton (Rejtekutak a pusztaságban. A XX. századi és kortárs orosz próza munkacímű kritika- és tanulmánykötethez)

13. Zelei Dávid (Hiányok könyve munkacímű kritikaelméleti- és történeti munkához)

fotók: Csákvári Zsigmond