Idén is meghirdette felhívását a Kassák Múzeum. A Kassák kortárs művészeti díjra olyan terveket várnak, amelyek az avantgárd művészet kérdéseit korszerűen újraértelmezik.

A Kassák kortárs művészeti díj vándordíja, amelyet Lepsényi Imre tervei alapján Botos Péter üvegművész készített
A Kassák kortárs művészeti díj vándordíja, amelyet Lepsényi Imre tervei alapján Botos Péter üvegművész készített. Fotó forrása: Petőfi Irodalmi Múzeum–Kassák Múzeum

A pályázat új mű létrehozására és kiállítási tervére szól. A díj összege bruttó 1,5 millió forint, amit a nyertes pályázó a mű létrehozására fordíthat, és amely felett szabadon rendelkezhet.

A pályaművet a Kassák Múzeum mutatja be időszaki kiállítás keretében a díjátadót követő évben (2025).  A díjra 18. életévüket betöltött képzőművészek pályázhatnak kiállítás formájában megvalósítható pályaművel. A pályázatokat kizárólag elektronikus formában lehet benyújtani a kkmd@pim.hu e-mail címen.

A Kassák kortárs művészeti díjat Dr. Argay István orvos és műgyűjtő mint alapító és a Petőfi Irodalmi Múzeum – Kassák Múzeum mint intézményi együttműködő hozták létre 2022-ben kortárs képzőművészeti alkotások és projektek megalkotásának ösztönzésére. A kezdeményezéshez kiemelt patronálóként 2023-ban a Rechnitzer-gyűjtemény is csatlakozott. A projekt koordinátora az Interart Alapítvány.

A pályázat benyújtásának határideje: 2024. április 16. kedd, éjfél.

Bővebb információ a Kassák Múzeum honlapján érhető el.