A háromnapos rendezvényen a látogatók részt vehetnek egy élő történelmi tárlatvezetésen a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Esztergomi Vármúzeumában, több időpontban induló tárlatvezetéseken az MNM Balassa Bálint Múzeumában, múzeumpedagógiai foglalkozásokon az MNM Babits Mihály Emlékházában vagy akár egy családi napon a Duna Múzeumban.

Május 27-én, pénteken az MNM Balassa Bálint Múzeuma és az MNM Babits Mihály Emlékháza múzeumpedagógiai foglalkozásokra és tárlatvezetésekre várja sok szeretettel az iskolás csoportokat.

Akár a római hétköznapokra, a régészeti ásatásokon előkerült leletekre vagy Babits Mihály előhegyi házára kíváncsiak az iskolás csoportok, ez a nap tökéletes alkalom a múzeumok megismerésére. A szabad időpontok iránt érdeklődni és jelentkezni a foglalkozásokra ezen az e-mail-címen lehet: balassamuzeum@balassamuzeum.hu.

Szintén ezen a napon az MNM Esztergomi Vármúzeuma egy élő történelmi tárlatvezetésre invitálja a látogatókat 17 és 18 óra között. A programon megismerkedhetnek Margit királynéval, III. Béla második feleségével és a királyné udvarhölgyével, akik bemutatják látogatóknak az esztergomi várat. Erre az eseményre a programszervezők egyéni látogatók jelentkezését várják. A részvételi szándékot ezen az e-mail-címen lehet jelezni: szervezes@mnmvarmuzeuma.hu.

Május 28-án, szombaton a Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum (Duna Múzeum) délután 14 órától egészen 17 óráig egy családi napra hívja a látogatókat és a családokat. A hagyományos programok helyett ezen a napon a méz és a méhészkedés lesz a rendezvény központi témája, felhívva a figyelmet a beporzó rovarok fontosságára és a méznek életünkben, kultúránkban betöltött szerepére. A rendezvénynek a Mézes gondolatok című időszaki kiállítás adja az apropóját, mely bemutatja a méhészkedés technika- és kultúrtörténetét, jellegzetes eszközeit, valamint a méhek világát. A múzeum a kiállításhoz és a méhészethez kapcsolódó foglalkozásokkal várja az érdeklődőket.

Az idei Mozaik múzeumtúra roadshow különlegessége, hogy a négy intézmény május 29-én, vasárnap 10 és 14 óra között egy közös kitelepüléssel várja az érdeklődőket.

Az esztergomi Széchenyi téren a városi gyereknaphoz kapcsolódóan a múzeumok is gyerekeknek szóló programokkal készülnek: kézműves-foglalkozásokkal, történelmi memóriajátékkal, a Korok és korszakok című válogatósjátékkal, papírforgó-készítéssel, vízzel működő modellekkel és még sok minden mással. A részletes programleírás itt található.

Nyitókép forrása: Mozaik múzeumtúra roadshow – Esztergom