A Margitszigeti Színház és a Veszprémi Petőfi Színház közös szabadtéri bemutatója két különböző szereposztásban látható pénteken és szombaton este. A Mozart! a zsenik helyzetéről, a másság elfogadásáról, a szeretethiányról, a bűntudatról és a tehetségről szól. „Nagy belső vívódásokból, szép melódiákból, drámai helyzetekből épül fel, mely küzdésre, kitartásra is tanít” – írják a musical ismertetőjében.

A zenés darab dokumentumok, levelezések alapján dolgozza fel a zeneszerző életét. A címszereplő, Mozart mindvégig azt kutatja, mit és hol rontott el az életében, miért nem szeretik, miért sikertelen, mit tehetett volna másképp.

A közleményben a magyar származású szerző, Lévay Szilveszter szavait idézik, aki elmondta: arra törekedett az utóbbi évtizedekben, hogy a modern zenei stílusokat, a rockot, az elektronikus és világzenét a klasszikus zenével összeolvassza, és ebből egy sajátos, egységes hangzásvilágot alakítson ki. „Meg vagyok győződve, hogy a musical műfaja a zenei dramaturgiában tovább fog fejlődni. Hiszem, hogy a kreatív művészek bátran fedeznek fel új utakat, és a stílus szempontjából merészen haladnak előre” – idézik a közleményben.

A Margitszigeti Színház is hisz a művészet folyamatosan megújulásában, a történetmesélő, dramatikus művek új korszakában. Kitérnek arra, hogy a teátrum az egyetemisták, a főiskolások és a középiskolások számára a színházba járás népszerűsítése érdekében összeállított egy öt előadást tartalmazó csomagot, amelyben három műfaj kapott helyet: az opera, a musical és a tánc. A programban való részvételről további információ a www.margitszigetiszinhaz.hu oldalon érhető el.

Mint felidézik, a Mozart! musical ősbemutatója 1999-ben volt Bécsben, a Theater an der Wienben, a darabot a magyar közönség először 2003-ban láthatta.

A Margitszigeten megvalósuló előadás címszerepét Nikita Braga és Kádár Szabolcs János alakítja. A főbb szerepekben mellettük Kardffy Aisha, Horváth Dániel, Keresztes Gábor/Cservenák Vilmos, Hirschl Laura, Füredi Nikolett/Szederjesi Teodóra és Keller Márton látható.

Az előadás rendezője Somogyi Szilárd, koreográfusa Lőcsei Jenő, zenei vezetője Balassa Krisztián. A magyar szöveg Müller Péter Sziámi munkája.

Fotók: Veszprémi Petőfi Színház