Wolfgang Amadeus Mozart egy eddig ismeretlen, 94 másodperces zongoradarabjának világpremierjét tartották meg szerda este a salzburgi Mozarteumban az idén online térbe költözött Mozart-hét részeként.

Rolando Villazón, a programsorozat művészeti igazgatója szerint 94 másodperc ugyan nem tűnik soknak, de ha ez a csaknem másfél perc egy olyan mestertől származik, mint Mozart, akkor egy teljes zenei univerzum tárul fel. A töredékes szerzeményt Cso Szong-dzsin dél-koreai zongoraművész adta elő szerda este a salzburgi Mozarteum nagytermében. Mozart valószínűleg 17 éves korában, 1773 elején vetette papírra a kétoldalas kottát, harmadik olaszországi útja során vagy nem sokkal azután, hogy hazatért Salzburgba.

A kézirat feltehetőleg Mozart fia, Franz Xaver Wolfgang hagyatékának része volt, aki állítólag nagynénjétől, Mozart testvértől örökölte meg. A kottát többször is árverésre bocsátották 1900 és 1928 között, de tartalmát sosem vizsgálták meg a kutatók. Az 1920-as évek végén aztán egy zeneszerető francia-holland mérnök vette meg a kéziratot egy párizsi antikváriumban és a kotta csaknem 90 évig a családja tulajdonában volt, mielőtt a Mozarteum Alapítvány megvásárolta.

Az alapítvány saját és külsős szakértőkkel is megvizsgáltatta a kottát, akik megerősítették, hogy az kétségtelenül Mozarttól származik. Utoljára több mint 80 évvel ezelőtt azonosítottak egy addig teljesen ismeretlen Mozart-szerzeményt. A kéziratot – várhatóan húsvéttól – a zeneszerző szülőházában, a salzburgi Getreidegassén álló házban nézhetik meg az érdeklődők.

Nyitókép: Barbara Kraft Mozartról készült festményének részlete, forrás: Wikipedia