Az ifjú Mozart egy eddig ismeretlen portréját, a zenetörténet egyik legrégebbi rajongói ereklyéjét találhatták meg egy francia barokk cukorkásdobozon.

A 2018-as felfedezésről a Mozart’s Portrait on a French Box of Sweets című, Bécsben csütörtökön bemutatott könyvében számol be az Alsó-Ausztriában élő belga zenetörténész, Stefaan Missinne.

Missinne, az Amerikai Mozart Társaság tagja egy rövid salzburgi látogatása alkalmával, egy Mozart szülőhelyétől mindössze 300 méterre fekvő régiségboltban figyelt fel a szerényen meghúzódó, papírmaséból és teknőspáncélból fabrikált, 10 centiméter átmérőjű kerek dobozra, fedelén egy fiú arcképével.

A zenetörténész megállapította, hogy az 1766-ban készült doboz Párizsból való, ahol a csodagyerek Mozart tízévesen adott koncertet. Missine szerint a Vernis Martin márkájú bonbontartó az ifjú zeneszerző egy francia női rajongójának megrendelésére készülhetett Mozart arcképével.

A szerző a könyvben egyfajta tudományos krimibe illő módon, Bécsbe és Párizsba tett látogatásokkal, számos szakértői interjúval, a doboz és a képmás tudományos vizsgálatával, más létező, bizonyosan a gyermek Mozartot ábrázoló arcképekkel való összehasonlítással igyekszik bizonyítani, hogy a cukorkásdobozon látható arckép valóban Wolfgang Amadeus Mozartot ábrázolja.

Nyitókép: Stefaan Missinne Mozart’s Portrait on a French Box of Sweets című könyve borítójának részlete. Forrás: Hollitzer.at