A Concerto Budapest Keller András művészeti vezetésével, világhírű magyar és külföldi szólistákkal április 3-án, vasárnap ötödik alkalommal rendezi meg a Zeneakadémián az egyedülálló Mozart-napot, amely a közönség számára kivételesen mély és katartikus elmerülést ígér Mozart zenevilágában.

„A Mozart-nap célja »csak« az, hogy boldogok legyünk ettől a csodálatos, kimeríthetetlen zenei forrástól” – fogalmazta meg egy korábbi interjújában Keller András, és e célkitűzés megvalósulását ezúttal is olyan nagyszerű muzsikusok szolgálják majd, mint Jevgenyij Koroljov, Takács-Nagy Gábor, Vashegyi György, Rost Andrea, Baráti Kristóf vagy épp a tematikus nap gyermekmatinéjára idén is „varázsórát” ígérő Simon Izabella. Szimfónia és zongoranégyes, áriák és versenyművek, vonósnégyesek és szonáták sora, sőt a c-moll mise is megszólal majd az egymást követő koncertek programján.

A 11 órakor induló programsorozat nyitókoncertjén Mohai Bálint fagottművész Mozart legnépszerűbb fagottversenyét, a Kossuth-díjas Rost Andrea pedig a szerző népszerű operaáriáit szólaltatja meg a rendkívüli közkedveltségnek örvendő „kis” g-moll szimfónia felhangzását megelőzően.

A koncertet a Prima Primissima-díjas Takács-Nagy Gábor vezényli majd, aki a nap házigazdája is egyben. Ugyanebben az időben a teremben a Varázsóra elnevezésű gyerekkoncerttel Simon Izabella várja a Mozart zenéjét hallgatni vágyó kisgyermekes családokat.

A Solti Teremben 12:30-kor Mozart két gyönyörű vonósnégyese, a Tavasz és a Dissonanzen néven ismert mű csendül fel a Végh Sándor vonósnégyes-program megrendezésében, a Quartetto Speranza és a Pulzus Vonósnégyes előadásában.

Hegedűverseny és szimfónia címmel 14 órakor a nagyteremben ismét nagyszabású koncert várja Mozart rajongóit. Baráti Kristóf Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas hegedűművész és az Anima Musicae Kamarazenekar közreműködésével Mozart 1. (B-dúr) hegedűversenye és az ugyanebben a hangnemben megkomponált B-dúr szimfóniája hangzik majd el.

A kamarazene kedvelői két szonátát és egy zongoranégyest hallgathatnak meg 15:30-kor a Solti Teremben Szűcs Máté, Kokas Dóra, valamint a Concerto Budapest Kossuth-díjas művészeti vezetője, az itt hegedűsként szereplő Keller András és a zenekar koncertjeinek egyik legkedvesebb és baráti elkötelezettséggel visszajáró vendégművésze, Jevgenyij Koroljov és felesége, Ljupka Hadzigeorgieva előadásában.

Mozart c-moll miséje 17 órakor hangzik fel a Zeneakadémia nagytermében. A Concerto Budapest és a Purcell Kórus részvételével megszólaló mise szólistái ezúttal is olyan énekesek lesznek, akik rendszeresen fellépnek a Vashegyi György által vezényelt, historikus tájékozottságú koncerteken. Így Szutrély Katalin, Megyesi Zoltán és Najbauer Lóránt társaságában ott találjuk majd a pódiumon a világhírű francia szopránt, Chantal Santon Jefferyt is.

A Mozart-nap Keller András által vezényelt zárókoncertjén 19:30-tól három versenymű, valamint két ária szólal majd meg, amely az egész napos sorozat sűrítményét kínálja a közönség számára.

A Kaczander Orsolya és Lenka Petrovic szólójával felhangzó C-dúr fuvola-hárfa versenymű, valamit a Tóth Bálintot főszerephez juttató D-dúr kürtverseny mellett az est folyamán Rost Andrea előadásában két különleges ária, a Figaro házassága című opera Rózsaáriája, valamint a „Ch’io mi scordi di te?” koncertária kel életre. A koncertet Jevgenyij Koroljov szólójával a c-moll zongoraverseny zárja.

Részletes információk ezen az oldalon találhatók.

Nyitókép: Keller András. Fotó: Mudra László