Több mint 40 év után tűzik újra műsorra május 13-án Mozart Idomeneo, Kréta királya című operáját a Magyar Állami Operaházban, az előadás az április 29-től június 30-ig tartó MítoszFeszt része.

Az Idomeneót Almási-Tóth András rendezésében, Kocsár Balázs vezényletével, Baráth Emőke, Brickner Szabolcs, Balga Gabriella és Ádám Zsuzsanna/ Topolánszky Laura főszereplésével mutatja be az Operaház.

Almási-Tóth András művészeti igazgató elmondta: a darabban sok stílus és egy kamaratörténet keveredik egy francia nagyopera történetével. „Nemcsak zeneileg, hanem gondolatilag is több síkon zajlik le a sztori” – mondta a rendező, hozzátéve: a mitikus történetben egy izgalmas apa-fiú viszony és egy fiatalember felnőtté válása fogalmazódik meg.

A bemutató kiemelt eseménye a MítoszFesztnek, amely három további, az ókori görög mitológián alapuló előadással – Alföldi Róbert, Anger Ferenc és Kovalik Balázs rendezésével – és a tematikába illeszkedő hangversenyekkel – Baráth Emőke és Julija Lezsnyeva koncertjével – várja a közönséget.

A képen az Idomeneo, Kréta királya című opera sajtótájékoztatója (Jean Klára korrepetitor, Kocsár Balázs karmester, Balga Gabriella, Ádám Zsuzsanna, Baráth Emőke, Brickner Szabolcs operaénekesek és Almási-Tóth András művészeti igazgató). Fotó: Magyar Állami Operaház/Berecz Valter