A BQW fesztivál a kamarazenei műfajok csúcsát, a vonósnégyest állítja a középpontba. Az élő koncertsorozat kuriózum a magyar koncerttermek kínálatában, mivel évente egy-egy választott zeneszerző összes kvartettjét bemutatja.

Idén az április 8 és 10. között zajló Budapest Quartet Weekend (BQW) Mozart köré épül.

A Budapest Kvartett Hétvége évről évre jelentős érdeklődés és szakmai siker közepette zajlik. Mozart összes vonósnégyese sehol nem csendül fel egy hétvége alatt, így a BQW rendezvénye nemzetközi viszonylatban is hiánypótló. A komplexitás jegyében az elhangzó műveket zenetörténeti előadás vezeti be.

A fesztivál keretében minden évben fiatal tehetségek és meghatározó hazai kvartettek lépnek fel. Az idei év fellépői az Accord Quartet, a Central European String Quartet, a Dohnányi Quartet, a Kállai Kvartett, a Korossy Kvartett, a Kodály Kvartett, a Roman Quartet, a Selmeczi Kvartett, a Sonus Cordis Kvartett, a Szervánszky Quartet, valamint a művészeti vezető, G. Horváth László hegedűművész együttesei: az Anima Musicae Kamarazenekar és a Quartetto Speranza szerepelnek. A koncertek műsorvezetői Becze Szilvia, Bolla Milán és Tóth Endre, a Magyar Rádió munkatársai.

A klasszikus zenei fesztiválok ünnepi hangulatát varázsolják a szervezők az egyetlen intim hangulatú szecessziós hangversenyterembe, a Nádor Terembe. A közreműködő együttesek a hazai koncertélet meghatározó alakjai, akiknek személyes varázsa reményt és kulturális feltöltődést ígér ezekben a nehéz időkben. A BQW rendezvénye minden évben egy zeneszerző összes vonósnégyesét mutatja be, így kiemelten hiánypótló és nemzetközileg is egyedi arculatú. A fesztivál fontos és megkerülhetetlen fórumot jelent a hazai kvartetteknek, lehetőséget a fiatal együtteseknek.

A fesztivál kiemelt támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Filharmónia Magyarország és a Nemzeti Kulturális Alap.

Részletes program itt.

Nyitókép: Quartett Speranza. Fotó: Szakács Domonkos