Köbli Norbert forgatókönyvéből, Tősér Ádám rendezésében készül a Blokád című alkotás, mely a rendszerváltás első játékfilmes feldolgozása lesz. A hiánypótló mozifilm Magyarország első szabadon választott kormányfője, Antall József személyét és élettörténetét mutatja be.

A Blokád című film alkotói elsőként vállalkoznak arra, hogy a rendszerváltás utáni Magyarország első nagy horderejű válságából, a taxisblokádból kiindulva feldolgozzák Antall József életét és küzdelmét a demokráciáért. A film bemutatja Antall életútját az ’56-os forradalmártól az első szabadon választott kormányfőig, és alig fél évvel beiktatása után élete talán legnehezebb próbatételének drámai napjait.

Nemcsak a kulisszák mögötti eseményekbe, harcokba és alkukba enged bepillantást a film, de a miniszterelnök személyes életterébe is,

a kórterembe, ahol frissen műtve szembesül azzal, hogy a taxisok az egész országot blokád alá vonták a drasztikus benzináremelés miatt. A Nemzeti Filmintézet több mint 1,4 milliárd forint támogatást szavazott meg a Köbli Norbert forgatókönyvéből, Tősér Ádám rendezésében, Lajos Tamás producer irányításával készülő film gyártására. A forgatás októberben kezdődik, és a filmet a tervek szerint 2022 őszén láthatja a közönség.

„A Blokád egy mély emberi drámát mutat be a lassan elfeledett közelmúlt magyar történelmének egy jelentős eseményén keresztül. A politika hátterében lévő viszonyokat és érzelmeket letisztult, lényegre törő stílusban kívánjuk feldolgozni. A film nemcsak azoknak szól, akik megélték a taxisblokád emlékezetes napjait, hanem azoknak is, akik már a rendszerváltás után születtek, és – a sokszor zavarba ejtően személyes történeten keresztül – hiteles képet szeretnének kapni erről a meghatározó eseményről” – mondta Tősér Ádám rendező.

Tősér tavaly bemutatott filmje, az Ötvenhatos utak személyes történeteken keresztül tárja fel az 1956-os magyar menekültek sorsainak alakulását a vasfüggönyön túl. Producerként jegyzi A Hópárduc talpra áll (2011) című dokumentumfilmet, mely Erőss Zsolt hegymászó emberfeletti küzdelmét követte a lábamputációtól a 8000 méteres hegyek közé visszatérésig. Legutóbbi rendezése, a Kittenberger – Az utolsó vadászat (2021, bemutató előtt) Bodrogi Gyula főszereplésével sajátos formában mutatja be a világhírű Afrika-kutató kalandos életét.

Lajos Tamás Köbli Norberttel a kezdetektől forgatókönyvíróként és kreatív producerként dolgozik együtt, közös sikereik közé tartozik többek közt a nemzetközi Emmy-díjas Örök tél (Gera Marina – legjobb színésznő, 2019), a nemzetközi Emmy-díjra jelölt Trezor, valamint a Szürke senkik, az Árulók és az Apró mesék című nagy sikerű történelmi filmek.

Nyitókép: Antall József az MDF VI. országos ülésén január 22-én a Budapest Sportcsarnokban. Fotó: MTI/Soós Lajos