Április 30-án, a magyar film napja alkalmából online vetítéssel készül az Uránia Nemzeti Filmszínház.

120 éve, 1901. április 30-án mutatták be az Uránia Tudományos Színházban, a mai Uránia Nemzeti Filmszínház elődjében az első magyar filmalkotást, A tánczot. Ennek emlékére 2018 óta április 30-a a magyar film napja.

Ilyenkor évről évre filmtörténetünk kezdeteire emlékezünk, valamint a magyar film történeti és kortárs gazdagságát ünnepeljük. 

Idén az Uránia Nemzeti Filmszínház a Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozatával és a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívummal együttműködve ünnepi műsorral jelentkezik online csatornáján.

A műfajilag változatos program, amely a Moziképek címet kapta, a film és a mozi inspirációit, ihlető forrásait kutatja.

A műsor első felében szereplő négy költői rövidfilm magát a filmnyelvi kísérletezést ünnepli, amely a kezdetektől új impulzusokkal gazdagította a mára a történetmesélés legfőbb médiumává vált mozgóképet. A műsor második felében bemutatásra kerülő ismeretterjesztő munka pedig a kinematográfia olyan úttörőinek állít emléket, akiknek mozi iránti rajongása lenyűgöző és kifejezetten inspiráló ebben a mozik és filmforgalmazók számára nehéz időszakban.

A műsor három klasszikus filmalkotással indul.

Gyöngyössy Imre Férfiarckép (1964), Kósa Ferenc Öngyilkosság (1967) és Tóth János Mozikép (1976) című filmjeivel. Végül Bicskei Zoltán Láttam című filmpoémáját láthatja a közönség. A műsor második felében a legelső magyar filmesek közé tartozó Lifka Sándor és Bosnyák Ernő élete és munkássága tárul fel Siflis Zoltán A kamerás emberek – A mozi, a kinematográfia úttörőinek története a Délvidéken című ismeretterjesztő munkájában.

A filmek előtt Buglya Zsófia programigazgató és Gelencsér Gábor filmesztéta mond bevezetőt. Az MMA támogatásával megvalósuló program ingyenesen, regisztrációs jegy váltásával megtekinthető az Uránia online csatornáján.

Nyitókép: Férfiarckép