2018 óta április 30-a a magyar film napja, ilyenkor filmtörténetünk kezdeteire emlékezünk, a magyar film történeti és kortárs gazdagságát ünnepeljük. Idén a jeles dátum még különlegesebb, hiszen éppen 120 éve történt, hogy április 30-án az Uránia Tudományos Színházban, a mai Uránia Nemzeti Filmszínház elődjében bemutatták az első, már játékfilmes elemeket is tartalmazó magyar filmalkotást, A tánczot.

Az ebből az alkalomból az Uránia online csatornáján bemutatásra kerülő összeállítás célja felhívni a figyelmet a magyar film ritkán látható értékeire. A műfajilag sokszínű program első felében három mára klasszikussá vált rövidfilm kerül műsorra, majd egy olyan új, a megidézett mesterek munkásságához is kötődő alkotás kerül a virtuális mozivászonra, amely Magyarországon először most lesz látható. A folytatásban a filmtörténet őskorába megyünk vissza, hogy bepillantsunk egy korai magyar filmes műhely munkájába. A vetítés előtt Gelencsér Gábor filmesztéta mond bevezetőt.

Férfiarckép (rövid dokumentumfilm, 1968, 9 perc)

Rendező: Gyöngyössy Imre, operatőr: Sára Sándor, Gaál István

A magyar új hullám egyik jelentős alkotója ebben a rövidfilmben falusi körzeti orvosként dolgozó édesapja lírai portréját rajzolja meg.

Öngyilkosság (kisjátékfilm, 1967, 24 perc)

Rendező: Kósa Ferenc, operatőr: Sára Sándor, forgatókönyvíró: Csoóri Sándor, Kósa Ferenc

A kilencéves, nyomorgó, szeretetre vágyó, öngyilkossággal kísérletező József Attila történetének felidézése. József Attila novellájának adaptációja.

Mozikép (filmetűd, 1976, 11 perc) 

Rendező-operatőr: Tóth János, zene: Szabados György

Tóth János kísérleti filmje a mozi hőskora, a képalkotás és a mozgóképkészítés aktusa előtt tiszteleg.

Láttam (kisjátékfilm, 2019, 20 perc)

Rendező: Bicskei Zoltán, operatőr: K. Kovács Ákos, zene: Ittzés Gergely és Szabados György

Alföldi elégia – Hommage à Huszárik Zoltán és Sára Sándor. A magyarkanizsai rendező filmje szabad asszociációs belső utazás a szikes pusztaság óriáspódiumán. Magyarországi ősbemutató.

A kamerás emberek – A mozi, a kinematográfia úttörőinek története a Délvidéken (szerb-magyar ismeretterjesztő film, 2016, 50 perc)

Rendező: Siflis Zoltán, operatőr: Raffai Csaba

Lifka Sándornak és Bosnyák Ernőnek, a filmművészet két közép-európai úttörőjének élete és munkássága Bácskához, jelesül Szabadkához és Zomborhoz kötődik. Mindketten múlhatatlan érdemeket szereztek az első vándormozik, kőfilmszínházak, az első filmhíradók, az első magyar nyelven megjelent filmújság és a filmforgalmazás megalapozásával. A filmből az is kiderül, hogy Lifka kapcsolatban állt a budapesti Uránia Tudományos Színházzal.

Az esemény a Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozata támogatásával és a Nemzeti Filmintézet Filmarchívuma közreműködésével valósul meg. További információk az Uránia weboldalán találhatók.

Nyitókép: jelenet a Láttam című kisfilmből