A mozik a járvány megjelenésekor az elsők között zárták be kapuikat, hogy mind a nézők, mind a dolgozók egészségét hatékonyabban óvhassák meg. Nem sokkal később szuper hírrel álltak elő: a távmoziban virtuálisan ugyan, de kicsit pótolhatjuk a moziélményt, miközben támogatni is tudjuk kedvenc helyeinket. A közös filmnézést azonban aligha helyettesíthetjük bármivel, de szerencsére nem is kell lemondanunk róla: a jó idővel együtt indulhat a szabadtéri mozizás!

Mamuttető

Fotó: Soós Bertalan

Budapesten június 16-án a Mammuttetőn is beindult a mozis szezon – a még mindig fennálló járványveszély miatt a legnagyobb gondossággal kialakított szabadtéri moziban nézhetjük a kultklasszikusokat. A mozi minden héten vasárnap, hétfőn, kedden és szerdán várja a filmbarátokat. Az éppen aktuális műsort az érdeklődők mindig megtalálják a Budapest Rooftop Cinema honlapján és Facebook oldalán.

Kultik Terasz

A héten nyitja kapuit a Kultik Terasz a Corvin Plaza tetőteraszán. Az 54 férőhelyes, kutyabarát moziban nyugágyakról, babzsákfotelekből vagy rendezői székekből nézhetjük a filmeket a csillagok alatt. A kialakításnál törekedtek a szervezők a biztonságra, a vírusveszély miatt kifejezetten tágas elrendezéssel várják a vendégeket. A Kultik Terasz azzal is kiemelkedik a szabadtéri mozik sorából, hogy az örök favoritok mellett vetítik a legfrissebb premierfilmeket is, így a nyitófilm például az idén márciusban bemutatott Emma.

Békási kertmozi

A békásmegyeri kertmozi is e héttől várja a látogatókat: a Békásmegyeri Közösségi Ház szolgál helyszínül a nyári vetítéseknek, megnézhetjük a Kilenc élet, a 100 dolog, a Lopott szavak és a Danny Collins című filmeket. A közösségi ház Facebook oldalán tájékozódhatunk az aktuális filmekről és időpontokról.

Benczúr Ház

A Benczúr Ház Kulturális Központ június 18. és szeptember 9. között biztosít változatos és tartalmas programokat a Városliget szomszédságában. A Benczúr Kerti Estéken népzenei koncertek, komolyzenei és színházi előadások mellett kertmozi is várja a látogatókat: olyan magyar klasszikusokat nézhetünk meg a hangulatos nyárestéken, mint a Csinibaba, a Moszkva tér, az Örökbefogadás, az Egy magyar nábob, a Szerelem vagy a Sose halunk meg, de az impozáns alkotások sora bőven nem ér itt véget – érdemes tájékozódni a vetített filmekről és időpontokról!

Westend Drive-In Cinema

Fotó: Soós Bertalan

A főváros legnagyobb autósmozija június elején nyitott meg a Westend hátsó, külső parkolójában. A Drive-In Cinema minden este 19:30-kor nyit, ekkortól lehet behajtani a mozi területére, de a vetítés csak sötétedés után, este 21:00 és 21:30 között kezdődik el. Alapvetően nem filmújdonságokat nézhetünk itt, hanem kultikus státuszban lévő klasszikusokat. Az éppen aktuális műsorról a Budapest Rooftop Cinema honlapján és Facebook oldalán lehet tájékozódni.

Panam autósmozi – Árkád

Forrás: a Panam Facebook oldala

Június 13-án nyitott az Árkád autósmozija, a Panam. Bár lesznek itt bőséggel régebbi filmek is, de legalább ennyi újabb alkotásra is számíthatunk. Ami biztosan a műsorban szerepel: Ha eljön Joe Black, RockyTruman Show, a Nyolcadik utas a halál című horror-klasszikus, a romantikus irányt kedvelőknek pedig a Csillag születik. Érdemes az autósmozi Facebook oldalát böngészni, hogy le ne maradjunk a vetítésekről.

Újpesti autósmozi

Az Újpesti Piac előtti zárt területen június 5-én megnyitott autósmozit az Újpesti Önkormányzat találta ki és valósította meg a helyi lakosok legnagyobb örömére. Az ingyenes programsorozat öt héten át tart, a vetítéseket pedig péntekenként és szombatonként tartják. Itt is a klasszikusokra gyúrnak elsősorban, mint a Grease, a Hair vagy a Ponyvaregény. Összesen 70 személyautót engednek be egy vetítésre, a filmek hangja rádiófrekvencián keresztül fogható a kocsikban, így csak olyan járművel érdemes érkezni, ami alkalmas is erre. Vannak biztonsági kritériumok is: az autókban kizárólag egy háztartásban élők ülhetnek, lehetőleg maszkban, a kocsiknak pedig 1,5–2 helynyire kell parkolniuk egymástól. Minden további információt és a bejutással kapcsolatos részleteket innen lehet megtudni.

Lupa autósmozi

A Lupa tónál június 4-e óta van autósmozi. A tervek szerint a kínálat naponta változik, a nyitóhéten például olyan filmek mentek, mint a Másnaposok, a Vissza a jövőbe, a Forrest Gump vagy a Blöff, a héten pedig olyanok közül válogathatunk, mint A kör, a Macskafogó, a Hamis a baba vagy az Életrevalók. A Lupa-tó parkolójába egyszerre 100 autó fér be. 21 órakor kezdődnek a vetítések, viszont a helyeket mindenkinek legkésőbb háromnegyed 9-ig el kell foglalnia, méghozzá érkezési sorrendben. A filmek hangját itt is autórádiókkal lehet befogni. Jegyeket a helyszínen és elővételben, online is lehet vásárolni, a további információkat a Lupa Autósmozi Facebook-oldalán találjuk meg.

Müpa autós koncertmozi

Július 1. és 25. között szerdától szombatig minden este a legkülönbözőbb műfajok előadói lépnek színpadra a Müpában Várdai Istvántól a The Qualitonson át a Barabás Lőrinc Quartetig. A Müpa-élményt az intézmény melletti parkolóban élheti át a közönség, ahol hatalmas kivetítőkön közvetítik a koncerteket. A szerda a klasszikus zenéé, két csütörtökön a Metropolitan Opera közvetítéseit élvezhetjük, míg a könnyű- és világzene, illetve a jazz szerelmesei pénteken és szombaton vehetik birtokba a Müpa autós koncertmoziját, melynek műsoráról itt lehet többet megtudni.

Budapest Garden kertmozi

Az ingyenes Budapest Garden kertmoziba nem kell előre foglalni, de azért nem árt, ha odaszólunk nekik, hogy számíthatnak ránk. A homokos-kempingszékes helyszín már önmagában megéri, pláne, ha szuper filmeket nézhetünk! A programról és a helyszínről itt lehet tájékozódni.

Mozi a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon – Debrecen

A hangulatos debreceni szabadtéri helyszínen vetítik a Jurassic Parkot, a Mamma Mia! című zenés vígjátékot, de ha kíváncsiak vagyunk, itt megtudhatjuk, milyen filmeket élvezhetünk még a nyári ég alatt.

Rózsakert Szabadtéri Mozi – Nyíregyháza

Pár napja indította szezonját a Rózsakert Szabadtéri mozi, mégpedig egy olyan klasszikussal, mint a Flashdance. Június 20-án a Tökéletes hang című zenés vígjáték vetítésére látogathatunk el – természetesen a biztonsági előírásokat betartva. Jegyek elérhetőek a Móricz Zsigmond Színház szervező- és jegyirodájában, a vetítés előtt a helyszínen, valamint online a www.moriczszinhaz.hu oldalon, illetve erre a linkre kattintva. Ha valaki kedveli a romantikus nyári esték hangulatát és szereti a szabadtéri mozit, itt a helye!

ParkMozi – Tatabánya

Tatabányán az egykori vajgyár területe lett a közösségi autósmozizás színhelye, ahol gyerekfilmeket és horrort is vetítenek, a programról itt lehet bővebb információt találni.

Balatonakali kertmozi

Balatonakalin június 19-től olyan újabb filmek mennek naponta a kertmoziban, mint a Jumanji 2, a Bloodshot, az Emma, a Joker, a Tőrbe ejtve vagy az Úriemberek.

Fövenyes kertmozi – Balatonudvari

Ennek a hangulatos kertmozinak a műsorán igen széles skálából választhatunk, és hol máshol is lenne, mint a Mozi utca 1. alatt…?

Szigeti kertmozi – Révfülöp

Révfülöpön, a Szigeti kertmoziban is minden megy az akciófilmektől a magyar filmekig, ráadásul napi rendszerességgel. A vetítések este 9-kor kezdődnek.

Panoráma kertmozi – Vonyarcvashegy

Itt is izgalmas a műsor, érdemes végigbogarászni, minden napra jut egy film Vonyarcvashegyen is.

Nyitókép: vetítés a Mamuttetőn, fotó: Soós Bertalan