A programot a Mi vagyunk a ZeneMűvek alcímmel hirdették meg, ugyanis ezt az új vállalkozást fogja ismertetni Seidl Dénes trombitaművész, a MÁV Szimfonikus Zenekar tagja és Dénes-Worowski Marcell karmester. Azért indították el ezt a kezdeményezést 2020-ban, hogy egyesítsék a szórakoztató jellegű előadásokat a komolyzenei kultúrával, és Magyarországon is meghonosítsák a külföldön már ismert edutainment (szórakoztató és oktató) műfajt. Céljuk, hogy eszközt adjanak a fiatal hallgatóság kezébe ahhoz, hogy a zenehallgatás és a koncertre járás tartalmasabb, személyesebb és komplexebb élménnyé váljon. A ZeneMűvek kulcsa a közvetlenség és a közérthetőség, mindez humorral fűszerezve, amelyet a komolyzenei piknik során élőben is megtapasztalhatnak a résztvevők.

„A koncert műsora nagyon színes, Mozarttól kezdve Griegen át Dukas-ig a zeneirodalom legjavából szemezgettünk”

– mondta Marcell. Dénes hozzátette, hogy komolyzenei könnyűlovasságként tekintenek magukra, akik elvezetik a közönséget a zenei élményig.

A ZeneMűvek legelső saját projektje a Koncert Plusz volt, amely már négy éve állandó része a MÁV Szimfonikus Zenekar bérletes hangversenyeinek a Zeneakadémián. A program olyan fiatal egyetemista hallgatóknak szól, akik részt vesznek Budapest kulturális életében.

A Koncert Plusz előadássorozat mellett a ZeneMűvek a MÁV Szimfonikus Zenekarral egy új bérletes koncertsorozatot is bemutat a 2021/2022-es évadban

A Zene Showja címmel, amelynek helyszíne az Akvárium Klub lesz. A koncertek az interjú és hangverseny műfajának kombinációját alkotják, ahol egy-egy meghívott hírességgel járják körbe a fiatalokat érdeklő témákat (mint például párkapcsolati pszichológia, az ökológia válság kezelése a hétköznapokban, függőségek stb.), és reflektálnak rájuk nemcsak a klasszikus hangverseny-repertoár, de a kortárs zene remekműveivel is. A koncertsorozat célja, hogy az intellektuális tartalomnak a zene a beszélgetés közben adjon művészeti kontextust, ezáltal segítse a komolyzene hétköznapi aktualitásának felfedezését.

2021 nyarán indult a ZeneMűvek első podcastja, a FilmZenész,

amelyben zenészekről vagy zenéről szóló filmeket elemeznek a műsorvezetők. A koncert műsorának összeállítói a podcaston elemzett filmek zenei palettájából is merítettek. A Millenárison ismert filmek betétdalai is felcsendülnek majd. A koncert mindenki számára nyitott, a belépés ingyenes.

Nyitókép: Seidl Dénes és Dénes-Worowski Marcell. Fotó: Pajtás Krisztián