A hétvégén hirdették ki a BMC és a Müpa szervezésében idén hatodik alkalommal megrendezett Új Magyar Zenei Fórum (UMZF) zeneszerzőverseny eredményeit.

Az UMZF Zeneszerzőverseny fő célja, hogy segítse a kortárs magyar zeneművek létrejöttét és tartós együttműködéseket alakítson ki a szerzők, az előadók és a zenekarok között.

„A művészeti koncepciónk kulcsfontosságú eleme, hogy támogassuk a tehetséges, fiatal magyar zeneszerzők munkásságát, lehetőséget adjunk számukra a közös munkára és kortárs művekkel bővítsük saját repertoárunkat” – fogalmazott Várdai István művészeti igazgató.

Idén a különdíjat a kamarazenei darabok kategóriában harmadik díjat megszerző Dargay Marcell nyerte el a RICERCAR – Hommage à Béla Bartók című darabjával.

A műben két, zenetörténeti szempontból vitathatatlan fontosságú fúga – Bach Musicalisches Opferjének 6 szólamú ricercarja, valamint Bartók Zenéjének első tétele – kerül átfedésbe. A trombita-szólista Charles Ives A megválaszolatlan kérdés című emblematikus művének motívuma tartja össze, dinamizálja, hozza közös nevezőre a két fúgatémát, ezzel idézve meg a zenetörténet nagy évszázadainak szellemét.

„Több alkalommal dolgoztam szólistaként és zenekari muzsikusként is a Liszt Ferenc Kamarazenekarral. Amikor Dargay Marcell művének partitúráját megláttam a verseny előválogatójában, éreztem, hogy a zenekar és a szerző között komoly művészi értéket teremtő kapcsolat születhet. A mű hangulatát és zeneiségét kiválóan fogja interpretálni a zenekar” – tette hozzá Pálfalvi Tamás trombitaművész.

Dargay trombitára komponált kamarazenekari művét várhatóan a következő évad második felében hallhatjuk a Liszt Ferenc Kamarazenekar előadásában a Zeneakadémián. Az előadáson közreműködik majd Pálfalvi Tamás.

„A Liszt Ferenc Kamarazenekar különdíja különösen nagy örömöt okozott. 11 éves koromban az együttes felvételén ismertem meg Bartók – darabom inspirációs forrásaként szolgáló – Zene húros-, ütőhangszerekre és cselesztára című alkotását, valamint a vonószenekari Divertimentót. Az elmúlt 25 évben számtalan hangversenyükön voltam jelen mint hallgató. Nagyon nagy megtiszteltetésnek érzem, hogy darabomat Pálfalvi Tamás szólójával műsorra tűzik a 2021-2022-es évadban, izgatottan várom a közös munkát” – mondta el Dargay Marcell.

Nyitókép: Dargay Marcell, fotó: Felvégi Andrea