fbpx

Művészeket és mérnököket hív együttműködésre a BME

Kutatási témákhoz kapcsolódó művészeti projekteket támogat a Műegyetem és a Pro Progressio Alapítvány új pályázati programja. Magyarországon elsőként a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) lesz elérhető a művészek, alkotóművészek, illetve a műszaki, mérnöki és természettudományos kutatók újszerű együttműködési formája.

A BME és a Pro Progressio Alapítvány a műegyetemi kutatási programokhoz csatlakozó művészek, alkotók pályázatait várja új, formabontó Művészeti Rezidenciaprogramjára.

A fennállásának 240. évfordulóját ünneplő Műegyetem jubileumi programsorozatához kapcsoló kezdeményezés két tetszőleges művészeti terület alkotói és a műegyetemi kutatók közötti szinergiákat hivatott életre hívni. A pályázati támogatást elnyerők a programban az egyetem valamely tanszékével, laborjával vagy kutatócsoportjával működnek együtt. Az alkotók a BME tudományos műhelyeiben folyó munkát alaposan megismerve, saját eszközeikkel vesznek részt a szakmai szempontok lefordításában, a nagyközönséggel folytatott hatékony párbeszéd megteremtésében, amellyel egyben új műalkotást is létrehoznak.

A 10 hónapos időszakot az együttműködés során készült munkák bemutatása zárja. A program részeként a kiválasztott művészek az alkotói folyamatukhoz kapcsolódóan az érdeklődő kutatóknak és hallgatóknak workshopokat tartanak, amelyek során bevezetik őket a művészeti kreativitás működésébe, és megismertetik velük a tudományos-technikai fejlesztések művészi reflexiójának szempontjait.

A Művészeti Rezidenciaprogramban kiválasztott nyertes alkotók 10 hónapon keresztül havi nettó 150 000 forint támogatásban részesülnek.

A részletes pályázati kiírás a felhívás weboldalán olvasható.

A benyújtott pályázatok az alábbi 6 témakörhöz kapcsolódhatnak:

1. Bepillantás az építőanyagok belső világába innovatív képfeldolgozási módszerekkel.
2. Mozgás és művészet, azaz a mozgáslaboratóriumi mérések elemzése.
3. Az áramlások szépsége: a flow élmény, azaz az áramlástani elemzések alkalmazása.
4. mMűszaki színtan, azaz színek megjelenítése a képalkotó eszközökön és a színtévesztés diagnosztikája.
5. A biomechanika, avagy határterület a mérnöki és az orvosi tudományok között, a természet ihlette mérnöki szerkezetek.
6. Az anyagtani és anyagszerkezeti kutatások.   

A művészek munkáját a BME kutatói mentorként segítik. A megpályázható témák további részletes ismertetése és a résztvevőket támogató mentorkutatók a program honlapján ismerhetők meg.

A felhívásra benyújtott pályázatokat a leendő mentorok előzetesen véleményezik, majd meglátásaik figyelembevételével a két nyertest a szakmai zsűri választja ki. A zsűri elnöke Kicsiny Balázs képzőművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem egyetemi tanára.

A pályázatok benyújtásának határideje: 2022. március 25.

 További információk a pályázat honlapján olvashatók.

A Művészeti Rezidenciaprogram a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány (PADME) támogatásával valósul meg. A fennállásának 25. évfordulóját 2021-ben ünneplő Pro Progressio Alapítvány  a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem közhasznú  alapítványaként többek között  tehetséggondozással, az egyetemi hagyományok ápolásával és az innovációs tevékenység támogatásával foglalkozik.

További információ:

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Tel.: +36-1-463-2250; +36-30-458-7240
E-mail: kommunikacio@bme.hu

Nyitókép: Shutterstock/Kit8.net

A rovat további cikkei