A Bartók Béla Boulevardon folyamatosan zajlik az élet, nem véletlen tehát, hogy ennyi ismert művész választja lakóhelyül ezt a városrészt. A környéken minden megtalálható, ami az alkotáshoz szükséges: irodalmi kávéházak, romkocsmák és kortárs galériák inspirálják az alkotni vágyókat. Ezt a hangulatot emeli májusban az ELEVEN Tavasz összművészeti fesztivál: kortárs művészek, portugál ínyencségek és virágzó kiskertek teszik még izgalmasabbá Budapest egyetlen Kulturális Főutcáját.

 

Kiss_Tibi_Quimby_Foto_Erdelyi_Gabor

A Quimby frontembere, Kiss Tibi és a zenekar billentyűse, Balanyi Szilárd örömmel fogadták az esemény hírét, hiszen mindketten szívesen töltődnek fel az otthonuk körül zajló kulturális eseményekből. ?A kávéházakat régen és ma is a művészek és a művészetek tették igazán érdekessé? ? mesélte az énekes, aki maga is gyakran megfordul a Szatyorban, a Mohában és a környező galériákban.

 

?A kisfiammal gyakran bringázunk el a Pékműhelybe kenyérért, amelyet most már csakis onnan hozok a családnak. Ha két fesztivál között időm engedi, szívesen futok be egy-egy hangulatos helyre reggelizni. Szeretem a környékben, hogy folyamatosan zajlik az élet? ? mondta Balanyi Szilárd.

 

Az On the Spot népszerű riporterei féléves kisfiukat nevelik a budai kerületben. Cseke Eszter és S. Takács András nemcsak a kávézókat, de a családias környéket és a szép környezetet is kiemelték: ?Közel van a Gellért-hegy, amely Budapest egyik tüdeje. Alatta a Bartók Béla úton sorra nyílnak a jobbnál jobb helyek. Például a Kelet Kávézó és a Gross Arnold Galéria, de a gyerekeseket sem hagyja cserben az utca. Ha a kisfiunk nagyobb lesz, mi biztosan betérünk majd a Pagonyba is.?

 

A budai városrész a századfordulót követően egyaránt kedvelt helye volt íróknak és költőknek, Karinthy Frigyes állítólag a Hadik Kávéházban kapott ihletet a Tanár úr kérem megírására. Éppen ezért unokája, Karinthy Márton Kossuth-díjas rendező és színházigazgató gyermekkora, családja és munkássága is szorosan kapcsolódik a budai kerülethez. A környék lokálpatriótájaként jelentette ki: ?A Bartók Béla út Buda Kulturális Főutcája. A Hadik Kávéházzal kezdődik, és a Karinthy Színházzal végződik az a sokféleséget, művészeteket és kultúrát egyesítő környék, amely már a század elején is hatni tudott az itt élő és alkotó személyiségekre.?

 

Lackfi_Janos_Foto_Raffay_Zsofia

Lackfi János író pedig egy pillanatképben idézi fel a népszerű Tranzit Art Café tavaszi pezsgését: ?Ujjé, a Tranzitban nagyszerű! Mintha egy templomot, az utazás templomát építették volna át presszóvá. Ott susog még a levegőben a sok-sok indulás és érkezés izgalma, ujjongása, csalódása, szorongása: jajpapalenekéssük, édesszívemhogymegnőttél, degyönyörűenmegfogottanap, tudtamhogyeljösszmégisszeretsz, hoztambarackakertbentermett! Szép időben, mikor megnyílik a terasz, a városi zajok-zörejek, motorhangok, szőnyegporolások, boltajtó-csilingelések, kasszacsattogások, szerelmes csókok, szerelmes pofonok, száraz, üzleti köszönések, babagügyögések, nyugdíjas zsörtölődések is erre tranzitolnak a levegőben. Aki az élet ütőerén szeretné tartani hüvelykujját, üldögéljen egy kicsit a Tranzitban, nézegessen művészetet a falon, egyen egy kis mexikói tanyasi csirkeragut, és szürcsölgesse a város szénsavas lelkét üvegpohárból. Ott talál engem is, hiszen ezért az írásomért cserébe örökös törzsvendégnek neveztek ki, és ez már biztos.?