Alpok_I.-2017
Alpok I., 2017

Kelemen Bíborka 2017-ben szerzett diplomát a Pázmány Péter Katolikus Egyetem művészettörténet szakán, 2014 óta viszont a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatója, ahol képgrafika szakon tanulja ki a művészet csínját-bínját. A két terület tökéletesen kiegészíti egymást, hiszen ahogy az alkotó is elmondta: ezen művészettörténeti tanulmányainak köszönhetően műalkotásaihoz sok esetben előzetes kutatómunkát is végez.

Kelemen Bíborka munkáit a kísérletezés jellemzi. Bár korábbi munkáiban még a klasszikus grafikai megoldásokat próbálta ki és térképezte fel, újabb művein már bátran kísérletezik a műfaji megoldásokkal. A hagyományos grafikai technikákat vegyíti digitális eljárásokkal, beleértve az archaikus fotótechnikákat is, továbbá játszik a hordozókkal is, köztük például a tükör, az üveg, a mozaik vagy a csempe anyagokkal. ?Különösen felkeltette az érdeklődésemet a mozaikok és csempék világa, az ily módon létrehozott képi rendszer, vagyis a kis kövecskékből, darabkákból felépülő egész, a miniatűr részletek alkotta kompozíció. Jelenleg a képi kompozíció töredezettségével, részletekre bontásával foglalkozom, melyek érintik a szakrális tematikát is? ? mondta a képzőművész. Alkotásait általában a konceptuális tematika jellemzi.

Alpok_II.-2017
Alpok II., 2017

Bár a képzőművész még aktív hallgatója a Magyar Képzőművészeti Egyetemnek, máris számos kiállításon szerepelt, 2015 óta mutatja be műveit a közönségnek. ?Befelé forduló, introvertált szemelyiségként az alkotóművészet adta lehetőségek segítenek kifejezni magamat, azon belül mindig is a vizuális szemléltetési forma érdekelt. A művészet által válok önmagammá, az alkotás folyamata pedig mindig jó érzéssel tölt el? ? magyarázta.

Kérdésünkre, hogy honnan merít ihletet elmondta azt is, hogy elsősorban saját élményeit, emlékeit, utazások valós és fiktív tájait használja fel a munkája során. Hozzátette: minden alkotásának más-más az üzenete. ?De ha össze kellene foglalnom műveim célját, akkor talán leginkább megállásra, csendre, elmélyedésre hívnak? ? fűzte hozzá.

profil2_1
Kelemen Bíborka képzőművész

Jövőbeli terveit tekintve Kelemen Bíborka elsődleges céljaként természetesen a diplomaszerzést említette a képzőművészeti egyetemen. Ezt követően, illetve addig is szeretné folytatni a kísérletezést, a grafika különböző területeinek, határainak feszegetését. Legfőbb vágyaként pedig a saját műhely kialakítását említette.

Kelemen Bíborka szintén szerepel a Nemzeti Kulturális Alap 25. évfordulóját ünneplő rendezvényen: munkái a 25 év, 25 nap, 25 esemény című programsorozaton belül a MANK Nonprofit Kft.-vel közösen létrehozott kiállításon, az NKA Fesztiválhajón lesznek megtekinthetőek. ?Úgy gondolom, hogy az olyan kezdeményezések, mint ez a kiállítás nagyon jó lehetőséget adnak a hozzám hasonlóan fiatal és még ismeretlen művészek számára egy nyitásra a nagyközönség felé? ? mondta a képzőművész.

Szemkontaktus-2018
Szemkontaktus, 2018

 

Kultúra.hu