A játék öröm, kutatás, kísérletezés, alkotás, rekonstrukció vagy rekreáció, amihez alapvetően hozzátartozik a szellemi szabadság, a teremtés kipróbálásának aktusa. Művészeti értelemben a játék végeredménye maga a mű, amellyel az alkotó önmagára vagy a világ egy jelenségére reflektál. Ugyanakkor a művész imitálhatja is a létrehozás természetes spontaneitását, alkotása így az emlékezés tárgyává válhat.

Jagicza Patrícia: St. Ego, fotó: Biró Dávid

A beérkezett száznegyvenegy pályamű közül a legkülönbözőbb médiumokkal megfogalmazott játékasszociációkat válogatták be a kiállításra. Helyet kapott a vászontáblakép típusa, tehát a hagyományosabbnak mondható képalkotás is, esetenként a digitalizált lehetőségek felhasználásával ötvözve, mint Benedek Tom, Benkő Lilla, Körössy-Khalyll Levente, Szabó Kristóf – KristofLab munkáin.

A tárlaton olyan interaktív installációk is szerepelnek, mint Gosztola Kitti, Kádár Emese és Szabó Kristóf – KristofLab friss, szignifikánsan aktuális társadalmi problémákkal foglalkozó művei, amelyek az irónia eszközével hatnak még erősebben a befogadó nézőre.

Karai Klaudia: OmniAll

Egyes, a pályázási lehetőség időszaka alatt elkészített vagy átalakított munkákon – mint Balogh Kristóf, Csapó Júlia, Éliás Tamás, Jakab Borbála Róza és Karai Klaudia esetében – erősen érezhető a pandémia periódusának sokak számára nehezen megélt otthonmaradásra, önvizsgálatra kényszerítő, a hétköznapiság megfigyelésére alkalmas minősége, ami a legszemélyesebb témák feldolgozására orientálta a művészeket.

Az alkotásokat végignézve kiderül, sok igazságot hordoz a „játszva könnyebb” mottó. Rávilágít, hogy a játékossággal az is megfogalmazható, megjeleníthető, ami a direktebb előadáshoz túl személyes vagy feldolgozatlan érzéseket érint, esetleg globális világunk problémáihoz tartozik, vagy akár kimondhatatlannak tűnik.

Körössy-Khalyll Levente: Csendélet bionicle-lel

A kiállítás kurátora Pócs Veronika művészettörténész, a kiállító művészek: Almásy Ivor, Balogh Kristóf, Benedek Tom, Benkő Lilla, Csapó Júlia, Éliás Tamás, Garamvölgyi Gábor, Gosztola Kitti, Horváth Csilla, Kádár Emese, Karai Klaudia, Kotormán Ábel, Körössy-Khalyll Levente, Nádas Eszter, Jagicza Patrícia, Jakab Borbála Róza, Juhász Nóra, Papp Szilvia Vivi, Szabó Kristó – KristofLab, Sztruhár Zsuzsa.

A kiállítás 2020. augusztus 2-ig tekinthető meg.

Nyitókép: Kádár Emese Sok szerencsét! című alkotása