Színházi előadások, filmvetítések, workshopok, koncertek, kiállítások, szakmai beszélgetések négy nap alatt több mint negyven program várja az érdeklődőket a színházi és filmes egyetemek seregszemléjén.

Upor László, az SZFE rektorhelyettese elmondta: ez a négy nap az egyetem munkáját, filozófiáját sűríti magába. A kulcsszó az együttműködés, szabadság, sokszínűség, önkormányzatiság és nemzetköziség.

A fesztiválon hat külföldi (Ausztria, Csehország, Franciaország, Litvánia, Németország, Svájc) és a két hazai színművészeti egyetem hallgatói mutatkoznak be. Bagossy László, a Színházművészeti Intézet vezetője úgy fogalmazott: nemzetközi együttműködéseik révén kerülnek be előadások a fesztivál programjába, illetve közzétesznek egy nyílt felhívást, amelyre évről évre több nevezés érkezik.

Fotó: Kultűra.hu/Csákvári Zsigmond

A kaposváriak visszatérő vendégei a találkozónak. Ezúttal két produkcióval érkeznek: a Tavaszi áldozat az Uray-Kéri osztály vizsgaelőadása, a Lear beavató színházi előadás, amely hallgatói kezdeményezésre jött létre.

A verscioiak fizikai színházi produkcióval színesítik a FACT programját, a Pitch! -et Michael Ende Momo című regénye inspirálta. A müncheniek Elefánt című installációjuk filmváltozatát mutatják be, és érkeznek a prágai DAMU hallgatói is.

Idén első alkalommal vesznek részt a mustrán a vilniusiak, akik Macbeth előadásukat hozzák el, a marseille-iek, akik Végzetes szépség címen performanszból, prózából és dalok részleteiből készítettek előadást. Első alkalommal lesznek jelen a fesztiválon a bécsiek Az utolsó (előtti) panda avagy a statik című, a fiatal generáció problémáira reflektáló előadásukkal.

Octopus, avagy Szent György és a sárkány

A házigazda SZFE két előadással képviselteti magát: az Octopus, avagy Szent György és a sárkány az Ódry Színpadon, az Amphitryon a Padláson lesz látható.

Diákfilmfesztivál és filmkésztő verseny is lesz

Az SZFE hagyományteremtő céllal, idén először, nemzetközi diákfilmfesztivált rendez. A kétnapos programban az európai felsőoktatási intézmények hallgatóinak legfrissebb alkotásai és a hazai egyetemeken készült mozgóképek szerepelnek. Így láthatóak lesznek a pozsonyi, a brüsszeli, a prágai, a Louvainla-Neuve-i Egyetem, valamint az ELTE, a Metropolitan és az SZFE legjobb filmjei. A munkákat nemzetközi filmes szakemberekből álló zsűri értékeli.

A közönség – a versenyfilmek mellett – az SZFE NEXT szekcióban válogatást láthat a diákok legfrissebb dokumentum- és kisjátékfilmjeiből, míg a TV szekcióban a televíziós munkákat vetítik. Az archívumból előkerülnek az egykori hallgatók, azóta már komoly karriert befutó művészek régi vizsgamunkái, és a Mesterek blokkban ezek peregnek. Az ingyenesen látogatható vetítések helyszíne február 7-én és 8-án a Premier Kultcafé.

Az idei fesztiválon is megrendezik a tavaly debütált, 24 órás filmkészítő versenyt. A megmérettetésre bárki jelentkezhet. A résztvevőknek pontosan egy nap áll rendelkezésre ahhoz, hogy megadott témára elkészítsék saját filmjüket.

A Film- és Médiaintézet egynapos mini-konferenciát szervez a televíziózás jövőjéről, és idén is megszervezik a látványtervező intézmények hallgatóinak munkáiból válogatott kiállítást.

Fotó: Kultűra.hu/Csákvári Zsigmond

Az idei FACT-en a 2019-ben elhunyt Rajk László Kossuth-díjas építész, díszlettervező emléke előtt tisztelegve a Színház- és Filmművészeti Egyetem a látványtervező osztály Szentkirályi utcai épületében található termét nevezi el egykori tanszékvezető egyetemi tanáráról.

Második alkalommal kerül sor az úgynevezett student led programokra, amiket az SZFE hallgatói szerveznek. A fesztivál résztvevői számára szervezett nemzetközi workshopok mellett a szervezők idei célkitűzése más művészeti egyetemek bevonása és a fenntarthatóság témájának fókuszba helyezése.

A nyitóképen jelenet a kaposváriak Tavaszi áldozat című előadásából.