A tárlaton a többi közt Kapos menti, sióagárdi hímzéseket, sárközi gyöngyöket, viseletet, székely vászon szőtteseket láthatnak az érdeklődők. A kiállítók között lesz a bonyhádi Lőrincz Aladárné szőtteskészítő, Farkas Lászlóné, a népművészet mestere, a decsi babamúzeum létrehozója, a dombóvári Élő Lajosné és a kaposszekcsői Veszely Józsefné, akik a Kapos menti hímzések művelői. Megjelenik alkotásaival a sárközi népi kerámiát készítő Rács Róbert és Szathmáry Tamás is. Az őcsényi Hammer Andrásné a sárközi lányok ingujjába varrt csipkedíszítést, a gabócát állítja ki.

Komjáthiné Horváth Ágnes, az egyesület vezetője kiemelte: az 1996-ban alakult szervezet 17 éve szervezi meg Tolnában a népművészeti alkotások zsűrizését, ennek is köszönhető, hogy tagjai közül már 35-en rendelkeznek a népművészet mestere, a népművészet ifjú mestere és népi iparművész címmel. A népművészet Tolna megyei mestereit portréfotókon is bemutatják a jubileumi kiállításon.

Lakodalom
Fotó: Tolna Megyei Népművészeti Egyesület

A szervezet tagjai a legfontosabb népművészeti szakágakban tevékenykednek; az utóbbi években nőtt a hímzők, gyöngyfűzők, viseletkészítők száma, kevesebben lettek az eszközigényes szakmák művelői, a szövők, keramikusok, fafaragók.

A Tolna megyei népművészek az utóbbi két évtizedben jelentős gyűjtőmunkát is végeztek a saját szakterületükön, és végeznek ma is ? mondta Komjáthiné Horváth Ágnes, hozzátéve: rengeteg tudás és mintakincs van, amely érdemes a gyűjtésre például Nagydorogon, Gyönkön, Lengyelben, és a sárközi, sióagárdi szőttesekben ma is sok újat lehet találni.

Forrás: MTI