A borús, esős idő sem tántorította el attól a családokat, hogy belekóstoljanak a Színezd át! eseménysorozat kínálta programkavalkádba. A nap folyamán közel 700 fő volt kíváncsi a Bálnában tartott rendezvényre. Csapatjátékok, a bizalomra épülő feladatok, várépítés, nemzetiségi táncoktatás, falfestés, élő hangos könyvtár, mesekönyv írás és a roma kultúra megismertetésére irányuló izgalmas feladatok várták a lelkes gyermekeket és szüleiket. Az eseményre ellátogatott a Kaláka zenekar, akik új, Muzsikáló madárház című gyűjteményük dalaival örvendeztették meg a közönséget. A program legjobban várt elemében, a Somnakaj című musicalben fellépő Oláh Gergő is köszöntötte az aprónépet. Álmaikról kérdezte őket, majd okos tanácsokkal igyekezett ellátni rajongóit, mint kiderült, köztük jónéhányan énekesi babérokra is törekszenek. A sztár elsősorban a cél pontos megfogalmazását, annak kitűzését és a szorgalmas, kitartó munkát emelte ki a fiatalok számára.

szinezd3

Stromajer Andrea szervező a kezdeményezés életre hívását magyarázva rávilágított arra a fő célra, amely a többségi és kisebbségi társadalom együttműködésének szükségességére hívja fel a figyelmet, mintegy hidat építve a magyar és a cigány kultúra között. ?Ez a fajta kultúra tele van olyan energiával és lendülettel, amit át lehet adni a közönségnek? ? hangsúlyozta a szervező, aki az érzelmi hatások hegyeket mozgató erejében hisz. Stromajer Andrea szerint a nyitottságot, az elfogadásra és a bizalom kiépítésére való törekvés kimunkálását már a gyermekkorban el kell kezdeni, éppen ezt szolgálják a program keretében felmerülő játékos feladatok is. A fejtörők között olyan kérdéseket találhattunk, amelyek az ország nemzetiségeinek sokszínűségére vonatkoztak. A roma származású tudósok, színészek, zenészek, sportolók felsorakoztatásával pedig a cigány kultúra értékeire és tehetségeire igyekeztek ráirányítani a figyelmet. A szervező azt is elmondta, hogy a hírességek világában és a civil életben is nem várt érdeklődésre és támogatottságra tettek szert. Olyan elismert közéleti személyiségek álltak a program mellé, mint például Miklósa Erika, Sors Tamás, D. Tóth Kriszta, Ráckevei Anna és Trokán Anna. Stromajer Andrea reményeit fejezte ki, hogy a sorozat folytatódik, és a megyeszékhelyek után a kevésbé frekventáltabb helyekre is eljuthat az előadás.

somnakaj

A Somnakaj megkezdése előtt Szalay-Bobrovniczky Alexandra, humán területért felelős főpolgármester-helyettes köszöntötte a nézőket. Az előadás magyarra fordított címére, azaz az aranyra reflektálva Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét méltatta, aki megtalálta a földön fekvő aranyat, felkarolta és szívügyének tekinti a programsorozatot. Beszédében felidézte, hogy a különleges etno musicalt először 2014 áprilisában, a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében mutatták be a Müpa közönségének. Majd azóta nyolc városba látogattak el, voltak Kaposváron, Pécsett, Szolnokon, Győrben, Nyíregyházán, Debrecenben, Szegeden, és most Budapesten. Idén még három alkalommal lesz látható az előadás, legközelebb Miskolcon, Zalaegerszegen és Nagykanizsán fognak bemutatkozni. Szalay-Bobrovniczky Alexandra az együttgondolkodás fontosságát hangsúlyozta, amely a zene és a tánc közös erejével hatékonyabban közelebb vihet minket más kultúrák megismeréséhez és megértéséhez.

szinezd2

A budapesti előadás sikere talán minden eddigit felülmúlt, a közönség átszellemült arccal, állva tapsolta meg a színészeket. A fiatal, a fővárosba felkerülő tehetséges roma lányt Szakács Hajnalka alakította, míg Misit, a körülötte sertepertélő fiatal legényt Oláh Gergő játszotta. Somnakaj apjának szerepében Kovács Antal, a helyi doktornő alakjában Falusi Mariann jelent meg, Szakcsi Lakatos Béla pedig saját magát játszotta, mint a konzervatórium bizottsági tagját. Az etno musical csodálatos, ősi cigány dalokat és táncokat varázsolt a színpadra. A drámai helyzetekkel, ám humorral teli darab nem félt a sztereotípiákkal való játszadozástól sem, ugyanakkor a gazdag kulturális értékekre is rávilágított. Bizonyára senki sem hagyta el úgy a termet, hogy ne lett volna legalább egy jó benyomása a roma kultúráról.

Fotó: Színezd át facebook, Máté Péter