Az elmúlt 12 évben az Autistic Art 11 hagyományos aukciót szervezett. A támogatásokból a bő egy évtized alatt többek között évente átlagosan tíz, összesen 15 magyarországi, súlyosan érintett autista fiatalokat ellátó lakóotthonnak nyújtottak anyagi támogatást.

A koronavírus-járvány hatására az autista lakóotthonok helyzete a korábbinál is nehezebbé vált. Időközben a művészeti rendezvények, vásárok, kiállítások legtöbbjét is törölték vagy elhalasztották, ami a kortárs művészek, illetve kisebb intézmények jövőjét is bizonytalanná tette. Az alapítvány ezért maga hív életre online forrásteremtő eszközt.

Tarr Hajnalka: In Vitro IX

Az első online aukciója mellett az Autistic Art továbbra is nagy erőkkel készül őszi jótékonysági gálaestjére, ugyanakkor, ha a kialakuló helyzet mégsem engedi, úgy ismét az online térbe hívja majd támogatóit.

„Az egyedi műtárgyak megvásárlásával a licitálók nemcsak támogatják az alkotókat, de jobban megismerhetnek egy új perspektívát, hiszen az elmúlt hónapokban mindenki megtapasztalhatta, milyen egy zárt világban létezni. Legyen ez a megvásárolt tárgy egy memento, hogy soha ne feledjük el, az autizmussal élők világa a miénkkel ellentétben, bizonyos mértékig örök életükben zárva marad. Bízunk abban, hogy most megtörténik a várt szemléletváltás, amely segít láttatni minden résztvevővel, hogy mennyi mindent tehet a többségi társadalom azért, hogy ez a zártabb világ biztonságos maradhasson autista társaink számára” – mondta Kovács Henrietta, az alapítvány ügyvezetője.

Réti Kristóf: Virágok

Az online aukcióhoz szükséges felületet az Autistic Art saját maga fejlesztette, amely az alapítvány weboldaláról elérhető.