fbpx

Művészettel segíthetünk a veszélybe került ukrán gyerekeknek

Pécsen az idei Zsolnay Piknik a minőségi programokon túl a segítségnyújtást helyezte fókuszába. Ennek keretében a szervező Zsolnay Örökségkezelő három jótékonysági projektet indít el a fesztiválon, amelyek teljes bevételét az UNICEF Magyarországnak ajánlja fel. Az UNICEF Magyarország jelenleg Ukrajnában segíti a háború miatt veszélyben lévő gyerekeket és családjaikat.

A jótékonysági projektek közüli is kiemelkedő az az összefogás, amelynek segítségével létrejött a Művészet a romok között című kiállítás. Összesen 37 műtárgy – festmények, grafikák és objektek – láthatók a tárlaton. A felajánló művészek között szerepel többek között Kiss Tibor (Quimby), Nemes Csaba, Gyenes Zsolt és olyan Munkácsy-díjas alkotók, mint Pinczehelyi Sándor és Koronczi Endre.

A műtárgyak egy online aukció keretében kerülnek kalapács alá. A Zsolnay Örökségkezelő a teljes befolyt összeget az UNICEF Magyarországnak ajánlja fel az ukrajnai háború során veszélybe került gyerekek és családok támogatására. A tárlat helyszíne is egyedi, hiszen a Zsolnay Kulturális Negyed egy használaton kívüli, a Zsolnay-gyár egykori pirogránit-égetőkemencéjének terében kap helyet.

A kiállítás a Zsolnay Piknik kezdetétől, május 20-án 16 órától látható a Pirogránit udvarról nyíló kemencetérben. A hivatalos megnyitó 21-én 19:30-kor lesz, Simon Márton költő, slammer és iamYank zeneszerző közreműködésével. A tárlat a városi gyereknap zárásáig, május 29-én 19 óráig látható. Az online aukció május 23-án indul a www.axioart.com oldalon, május 29-ig lehet licitálni az alkotásokra.

A Zsolnay Piknik szombati esti koncertjei közben egy összművészeti happeninget élvezhet a közönség: három fiatal előadó, Deva, Belau és Saya Noé közel háromórás koncertfolyama alatt egy live act keretében további két festmény készül Martin Lukacs szlovák és Dóra Ádám magyar festőművészek jóvoltából. A 2×2 méteres alkotások szintén az aukciós műtárgysort erősítik a felajánlott képeken túl.

„Ahol csak lehet – ez volt a mottónk, amikor a pandémia idején a bezárt kiállítóterekből kivittük a művészetet az utcára. Most is ez a vezérfonalunk: a művészet eszközeivel segítünk ahogy és ahol csak lehet, annak érdekében, hogy minél több ember figyelmét felhívjuk az együttérzés és a háború áldozatai iránti szolidaritás fontosságára” – számolt be Bánkuti Péter, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. operatív igazgatója.

A jótékonysági projekt harmadik lába a Fogadj örökbe egy plakátot! akció. Az idei PosterFesten külön szekció tematizálta az Ukrajnában dúló háborút. A plakátfesztivált szervező Magyar Plakát Társaság a teljes anyagot felajánlotta a Zsolnay Örökségkezelőnek, hogy a plakátok eladásából befolyt összeggel hozzájárulhassanak a jótékony gyűjtéshez. A plakátok alkotói között szerepel többek között Ducki Krzysztof, Korolovszky Anna és Orosz István.

A cél az, hogy lehetőség szerint közintézmények, vendéglátóhelyek, üzletek falain köszönjenek vissza a plakátok, emlékeztetve mindenkit a szolidaritás fontosságára. A felhíváshoz már mostanra is számos pécsi vendéglátós, üzlettulajdonos és civil kapcsolódott, akik egy-egy plakát örökbefogadásával segítik az ügyet.

A MA Plakát – Orosz-Ukrán konfliktus 2022 című plakátkiállítás a Zsolnay Piknik ideje alatt, május 20-án 16 órától május 22-én 21 óráig látható az E78 Kemence Galériában.

A befolyt összeget az UNICEF Magyarország teljes egészében az Ukrajnában élő és a menekült gyerekek, nők és családok támogatására fordítja.

Fotók: Zsolnay Örökségkezelő

A rovat további cikkei