A fertődi Esterházy-kastély fénykorát megelőző időszak különleges művészeti értékeit bemutató kastélybelső nyílik meg az érdeklődők előtt a magyar kultúra napján.

Január 22-én nyílik meg a fertődi Esterházy-kastély egyik, a kínaizáló falfestményei miatt egyedülállónak számító hercegnéi lakosztálya.

A kék-fehér falfestmények a chinoiserie – az egykor fényűzőnek számító Kína-divat – európai virágzásának csúcspontján készültek. Az Esterházyak által is követett kordivat jelei, a kínaizáló formaelemek és díszítés a leggazdagabb formákban jelenik meg az eszterházai kastély barokk és rokokó művészeti környezetében.

A magyar kultúra napján kizárólag az ez alkalommal kiállított chinoiserie kerámiák teszik még szemléletesebbé a barokk miliőben megjelenő kínai motívumvilág gazdagságát.

Eszterháza kínaizáló falfestményei szervesen kapcsolódtak a terek egykori funkciójához, azokat az egykori berendezésekhez, bútorokhoz igazították. Másrészt a kék-fehér falfestmények a távol-keleti porcelánok, a kínai kék-fehér porcelánok színvilágát, felületi megjelenését, tömeghatását idézik fel. A falfestmények jelenetei – mind a keretminták, mind az egyes figurák vagy jelenetek – kapcsolhatók a chinoiserie kerámiák díszítéséhez.

A kínaizáló művészet eszterházai gazdagságáról a közelmúltban két reprezentatív könyvet is kiadott az Eszterháza Központ.