Múzeum minden körülmények között – Digitális megoldások a múzeumi ismeretátadásban című kétnapos online szakmai konferenciával zárul a 15. Múzeumok Őszi Fesztiválja

Az idei Múzeumok Őszi Fesztiválja a 2020. november 9-10-én online megtartott 12. Országos Múzeumpedagógiai Konferenciával zárul. A kétnapos szakmai tanácskozáson a hazai muzeális szféra képviselői – a járványügyi helyzetre is reflektálva – a közelmúltban megvalósult digitális múzeumi fejlesztéseiket, kezdeményezéseiket mutatják be. A konferencián debütálnak azok az élő szereplős rövidfilmek is, amelyek az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkárságának anyagi támogatásával készültek el idén az „Élő történelem másként – Múzeumok a virtuális térben” című mintaprogram keretében.

A Múzeumok Őszi Fesztiválját szervező Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) már a 15. évébe lépett rendezvénysorozat ezévi – Távol is közel… – mottójának megválasztásával is a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetre kívánt reflektálni. Az sem véletlen, hogy a Múzeumok Őszi Fesztiválja hivatalos záróprogramjának tekinthető Országos Múzeumpedagógiai Konferencia a „Múzeum minden körülmények között – Digitális megoldások a múzeumi ismeretátadásban” címet kapta ebben az évben. Az esemény célja az elmúlt rendkívüli időszak szakmai eredményeinek értékelése, illetve a digitális és online múzeumi fejlesztések jövőbeni lehetséges irányainak felvázolása.

A szakmai esemény
nyitónapján az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkárság részéről Fekete Péter
államtitkár, majd a konferenciát szervező intézmény képviseletében dr. Cseri
Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója és a társszervező Petőfi
Irodalmi Múzeum részéről Dr. Török Petra koordinációs és tagintézményi
főigazgató-helyettes köszöntötték a szakmai közönséget.

A szakmai tartalmakat az Emberi Erőforrások Minisztériuma Múzeumi Főosztálya képviseletében Kassai Hajnal főosztályvezető vezette fel Digitális kihívások és sikerek a hazai múzeumokban című plenáris előadásával. Nagy Magdolna, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ igazgatója tartott előadást arról, hogy a járványügyi helyzet a hazai múzeumi digitális fejlesztésekre vonatkozóan eddig milyen tanulságokkal szolgált és hosszabb távon mindez milyen következményekkel járhat. A Digitális Bölcsészeti Központ igazgatója, Bánki Zsolt István intézményének a múzeumi ismeretátadásban játszott szerepét mutatta be.

A múzeumi szférán belül a
digitális múzeumi ismeretátadást érintő szakmai együttműködések eredményeként
megvalósult újszerű múzeumpedagógiai jó gyakorlatokról és fejlesztésekről is
szó esett a konferencián. Többek között a Petőfi Irodalmi Múzeum Múzeumi
karantén-pályázatát vagy a közgyűjteményi kulturális örökség digitalizálásához
és közzétételéhez készült módszertani útmutatót, a Fehér könyvet is ismertették
az előadók.

A tanácskozás első napja kerekasztal-beszélgetéssel folytatódik. A meghívott múzeumi szakemberek és egy gyógypedagógus azt járják körül, hogy a különféle szociális vagy testi hátránnyal élők körében miként hasznosíthatók a digitális és online múzeumi tartalmak, múzeumpedagógiai segédanyagok. A szakmai eszmecserét virtuálisan elérhető kísérőprogram, a Petőfi Irodalmi Múzeum Édes Anna / Kosztolányi – Trianon 100 című kiállításában tartott online tárlatvezetés teszi még tartalmasabbá a nap végén.

A konferencia második napján, 2020. november 10-én mutatkoznak be az Élő történelem másként – Múzeumok a virtuális térben című mintaprogram keretében, az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkársága támogatásának köszönhetően 5 millió Ft keretösszegből elkészült élő szereplős videók, rövidfilmek. A 2020. szeptember 1. és október 30. között leforgatott mozgóképes alkotások a muzeális intézmények gyűjteményeit, múzeumpedagógiai foglalkozásait és élő történelmi előadásait teszik hozzáférhetővé online formában. A 2020. július 1-én meghirdetett Élő történelem másként – Múzeumok a virtuális térben című mintaprogram lebonyolítója a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ volt.

A konferenciaszervezők
által kiírt nyílt felhívásra beküldött digitális múzeumi és múzeumpedagógiai jó
gyakorlatok 10-10 percben történő prezentációjára, majd ezek szakmai
megvitatására is sor kerül két párhuzamosan futó szekcióban az Online is interaktív múzeum, illetve a Digitális múzeum és oktatás témákhoz
kapcsolódva.

A szakmai konferencia mindkét napját a szervezők
szűk körben, a közreműködők részvételével tartják meg a Petőfi Irodalmi Múzeumban, ahonnan online
közvetítik a MOKK Youtube csatornáján és konferencia Facebook
oldalán. A részletes konferenciaprogram elérhető a MOKK honlapján.

A konferencia szervezője a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK), társszervezője a Petőfi Irodalmi Múzeum.

A nyitóképen a Petőfi Irodalmi Múzeum Édes Anna / Kosztolányi – Trianon 100 című kiállítása. Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond