A szentendrei skanzen ideális terep arra, hogy a gyerekek játékos módon kóstoljanak bele a hagyományos falusi élet mindennapjaiba. A szentendrei szabadtéri múzeum egész nyáron várja a gyermekeket és családjaikat, hogy élményt biztosító foglalkozásaikkal a múltban gyökerező tudáson keresztül a jövő generációit szórakoztassák.

Egyre több múzeumi helyszín dönti le a távolságtartás falát, és teszi lehetővé, hogy szórakoztatva nevelő élménycentrummá váljon. Ebben a törekvésben élen jár a szentendrei Skanzen, ahol fontosnak tartják, hogy a hagyományok által átörökített tudást ne csak őrizzék, hanem tovább is adják. Mindezt szórakoztató, interaktív formában teszik, hiszen ingergazdag világunkban az ismeretek leginkább a részvétel által rögződnek, és válnak éltre szólóan fontos tényezőkké.

Végeláthatatlan szabad terek, a múlt kincsei, háztáji állatok és mosolygós foglakozásvezetők várják a látogatókat. Ideális környezet, megannyi kipróbálása váró játék és múltidéző eszköz garantálja az órákon, sőt egész napon át tartó nyári kalandot. Családdal vagy baráti társasággal, egy gyerekkel vagy egy egész csoporttal érkezve is találunk izgalmas lehetőségeket.

A skanzen területén szélforgós cégérek jelölik a gyermek-élménypontokat, melyek főként a hétvégén látogathatóak. A határtalannak tűnő területek, patakok, ligetek már önmagukban a szabadság érzésével töltenek el, emellett az egyes helyszíneken az adott tájegységre jellemző, régi mesterségeket is megismerkedhetjük. A szabadtéri múzeum játékos tájegységei közötti nosztalgiavonatozás pedig valódi időutazás.

Érdemes elkanyarodni a Fa-ház helyszínére, ahol a fák életkörülményei, az erdők környezeti szerepe és a növények felhasználhatósága állnak a középpontban. A fához kapcsolódó mesterségek (ács, asztalos, erdész) megismerése mellett környezetvédelmi szempontok is előkerülnek. Őseink számára a természettel való együttélés magával értetődő volt, a ma emberének pedig a jövő egyik záloga, ha újra megtanulja, hogyan óvhatja és használhatja tudatosan a Föld kincseit. A jelenkor helyzeteire és problémáira a hagyományos kultúrában élő évszázados tudás nyújt megoldásokat, melyet a jövő generációja ezen a helyen önfeledt módon tapasztalhat meg.

A Nagykunsági állattartó tanyán tipikusan őshonos haszonállatokat láthatunk. Rackajuhok és szürkemarhák között pulik őrzik a rendet. Itt megismerhetjük, hogyan működött a háztáji állattartás, mivel etették a jószágokat, és azok mi mindennel hálálták meg gazdáik gondoskodását: tejet adtak, és gyapjút, az étkezés a ruházkodás egykor nélkülözhetetlen alapanyagait.

A Csököly-portán ki is lehet próbálni, mi minden tartozott egy gazda és gazdasszony napi rutinjához az etetéstől a kerti veteményes gondozásáig.

A Csodapajtában a megszerzett ismeretek elmélyíthetőek: a tízszeresére felnagyított élelmiszerek makettjének belseje tele van receptekkel, főzési technikákkal, melyek meghozzák az étvágyat az igazi magyaros konyha ízeihez.

Nem nehéz belehelyezkedni a falusi környezetbe, főleg, hogy a gyerekek szó szerint is magukra ölthetik a népi viseleteket, és egy századfordulós fényképész stúdiójában meg is örökíthetik magukat újdonsült szerepkörükben.

Ha jól esne egy kis lazítás a nyári melegben, akkor mesemondó és bábszínház is lehetőséget nyújt a feltöltődésre, mivel külön jelöléssel ellátott aktív pontok további foglalkozásokkal várnak: gyertyaöntés, szövés, gyöngyfűzés és perecsütés is kipróbálható. Ennek a sok praktikának az elsajátítása és a rengeteg játék kipróbálására nem is elég egyetlen nap.

Ha pedig mindez megtetszett, akkor nincs is más hátra, mint irány a Skanzen ? minél több alkalommal!