Mától több múzeum is fogad látogatókat védettségi igazolvány birtokában és maszk viselése mellett. Körképünk.

Kinyit a születésnapját ünneplő Műcsarnok 

„Május 4-én, vagyis ma 125 éves a Műcsarnok. A jubileumi évforduló alkalmából kinyitunk” – tájékoztatta korábban a Kultúra.hu-t Szegő György igazgató. Reméli, hogy a közönség kiéhezett már a látnivalókra, és hogy a múlt szombaton online megnyílt, A fény képei | II. Fotóművészeti Nemzeti Szalon 2021 című tárlat iránt is sokan érdeklődnek majd.

A Ráth György-villában új
kiállítás vár bennünket

Az Iparművészeti Múzeum kiállítóhelye, a budapesti Ráth György-villa mától újra fogadja a látogatókat. Az első visszatérő vendégeket jelképes ajándékkal várják: a múzeum vezetői és a legújabb kiállítás kurátora személyesen fogadja az érdeklődőket.

A
villában A mi szecessziónk című állandó kiállítás mellett egy teljesen
új időszaki tárlat is látogatható lesz: a Körforgásban című sorozatban
ez alkalommal a prágai Dechem Stúdió mutatkozik be. A kortárs cseh üvegművészet
kiválóságai az Iparművészeti Múzeum művészi könyvgyűjteményéből választott,
1930-as Madame Bovary-kötetre reflektálnak, s közben beavatnak egy
varázslatos alapanyag, a lithyalin üveg féldrágakövekre emlékeztető, márványos
mintázatú titkaiba.

Mától mehetünk a Petőfi Irodalmi Múzeumba is

„A koronavírus elleni védettségi igazolással rendelkezők, illetve felügyeletük alatt lévő kiskorúak látogathatják a múzeum kiállításait. A védettségi igazolvány bemutatása a múzeumi jegypénztárnál történik. A védettségi igazolványon feltüntetett személyazonosság vagy az életkor igazolására alkalmas hatósági igazolvány bemutatása kötelező, ennek hiányában munkatársunk a kiállításba történő belépést köteles megtagadni. A belépési jogosultság ellenőrzése során a múzeum személyes adatokat nem rögzít, adatkezelés nem történik” – mondta Erlitz János, a PIM marketingvezetője.

„Közönség személyes részvételével múzeumi rendezvényeket és iskolai csoportok számára múzeumpedagógiai foglalkozásokat június 1-jét követően tartunk meg. Az online felületeinken addig is folyamatosan jelentkezünk friss tartalmakkal, virtuális programokkal” – tette hozzá.

További részletek itt.

Pécsen ajándékokkal várnak ma

A Janus Pannonius Múzeumban mától a szokásos (10 és 18 óra közötti) nyitvatartás szerint tekinthető meg a Csontváry-, a Vasarely- és a Zsolnay-kiállítás. A későbbiekben nyílik meg a Modern Magyar Képtár, valamint a 2020 novemberében elkészült, de a korlátozások miatt mindeddig nem látogatható Málenkij robot – 75 című időszaki kiállítás megnyitóját is pótolni fogják.

Az első napon minden 14 év alatti látogató ajándékcsomagot, továbbá minden 25. (felnőtt) látogató könyvajándékot kap.

Salgótarjánban is nyitnak

A legfontosabb, hogy a dolgozók és a látogatók biztonságát egyaránt garantálni lehessen. Emiatt a védettségi igazolás felmutatása mellett továbbra is mindenki számára kötelező lesz a maszkhasználat a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeumban. Emellett természetesen folyamatosan fertőtlenítenek, a portán pedig plexifal nyújt extra védelmet – jelezte a Kultúra.hu-nak Shah Gabriella igazgató.

A bányászati kiállítóhelyen a bánya mélyének látogatása további óvintézkedések betartását igényli, ezek pontos részleteit a napokban fogják kidolgozni, tette hozzá Shah Gabriella, aki úgy látja, hogy a nyitás mindenki részéről nagy felelősségtudatot igényel: „Tanulók vagyunk ebben a helyzetben; ki kell tapogatnunk, miként helyes nyitnunk.” Előfordulhat, hogy a közönséget némiképp vissza kell majd szoktatni a kiállítótermekbe, hiszen nagyon hosszú idő telt el úgy, hogy nem mehettek a múzeumba.

Mivel a Dornyay Béla Múzeumban nagy terek vannak, a látogatók közötti távolságtartás megoldható, ám a nagyobb csoportokat kisebbekre bontva fogják vezetni. A közösség hetére meghirdetett programjaikat, valamint a hagyományos gyereknapot megtartják, a részvétel azonban regisztrációhoz kötött lesz, hogy elkerüljék a tömeget. Azokat a programokat, amiket kültéren meg lehet tartani, igyekeznek szabadtéri rendezvényként megszervezni.

A megnyitókat szeretnék a helyszínen megtartani, de előfordulhat, hogy ezek esetén létszámkorlátozásra lesz szükség. A május 22-én nyíló Tavaszi Tárlatot például csak szűk körben, kizárólag a szervezők és a díjazottak részvételével nyitják meg. Az elmaradt Péreli Zsuzsa-, Gaál István- és Antal András-kiállításokat, valamint a Nógrád megyei várakat és templomokat bemutató tárlatot szeptemberben rendezik meg.

Programsorozattal vár Aquincum a hétvégén

Szemlátomást óriási lelkesedéssel nyit május 8-án az Aquincumi Múzeum. Az intézmény Facebook-oldala szerint nagyon várják már a hétvégét, és nemcsak hagyományos tárlatokkal, de mindenféle programmal is készülnek a látogatók fogadására.

A karantén utáni első hétvégén a múzeum ingyenes belépést biztosít mindenkinek, akinek kedve lenne az ókori Pannónia emléki között eltölteni a kellemesnek ígérkező szabadnapokat. Szombaton és vasárnap tíztől egészen délután ötig romkerti kalandtúrákkal és izgalmas romkerti sétákkal várják az érdeklődőket.

Aquincum antik vendégszeretettel, ingyenes hétvégével várja a látogatókat, igaz, a járvánnyal kapcsolatos szabályok betartását ott is elvárják. Azaz belépés csak oltási kártya és személyi igazolvány együttes felmutatásával lehetséges!

Szeged szombaton nyit

Május 7-től újra lehet múzeumot látogatni Szegeden. Elsőként a várat és kőtárat, amely jelentős felújításon esett át az elmúlt két évben. A Móra Ferenc Múzeumban és a Fekete-házban az új időszaki tárlatok kialakítása zajlik, így ezek a kiállítóhelyek később nyitnak.

Szolnokon új kiállítások előkészületei is zajlanak

Május 11-én kinyit a Damjanich János Múzeum, ahol egyelőre az állandó kiállításokat láthatjuk, az új időszaki kiállításnak pedig már folynak az előkészületei, akárcsak a Szolnoki Galériában. A Tabáni Tájház várja a látogatókat.

A kényszerű bezártság idején olyan feladatot sikerült elvégezni például az állandó kiállításoknál, amelyekre máskor nincs lehetőség. Az érdeklődők értesülhettek ezekről a munkákról és egyéb különleges tartalmakról a múzeum közösségi oldalán és honlapján.

Erdélyi múzeumok

A járványhelyzet alaposan átírta a székelyföldi múzeumok életét, de nem szakadt meg teljesen a látogatóikkal ápolt kapcsolat, sőt akadnak olyan intézmények is, amelyek számára új perspektívát nyitott a rendkívüli időszak. A járvány kezdetét követő három-négy hónapban bezárásra kényszerültek az intézmények, és az önkormányzatok a költségvetési megszorítások miatt az alkalmazottak nagy részét kényszerszabadságra küldték. Miklós Zoltán, a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum igazgatója szerint ez a döntés bizalmi törést okozott a kulturális szolgáltatásokat végző intézmények és az önkormányzatok között, de pár hónap után rendeződött a viszony: a személyzet visszatérhetett, és folytatódhatott a szakmai munka. A hangsúly a restaurálás, a régészeti és a tudományos kutatói munka felé tolódott el, de a kiállítások sem szűntek meg teljesen.
A romániai múzeumok jelenleg az adott település járványügyi besorolásától függően működhetnek, zöld besorolás esetén tárlatokat is nyithatnak. Az intézményvezető úgy látja, a múzeumok látogatottsága hetven-nyolcvan százalékkal esett vissza. Leginkább azt fájlalja, hogy megszakadt a múzeumpedagógiai tevékenységek folytonossága, mert emiatt elvesztették a kapcsolatot a diákokkal, a helyi iskolákkal.
A tavalyi bezártság után lélegzetvételnyi életet jelentett a múzeum számára a II. Rákóczi Ferencnek és szabadságküzdelmének emléket állító kamaratárlat, amelyet tavaly nyáron a Hadtörténeti Intézet és Múzeummal való együttműködésben, szabadtéren rendezhettek meg, de azóta a határon átívelő együttműködések ellehetetlenültek, több kiállítást át kellett ütemezniük. Felértékelődtek a helytörténeti gyűjtések; sikerként értékelhető a Töviseken át... című kiállítás, amely a székelyudvarhelyi református kollégium 350 éves múltját idézi fel filmekkel, installációkkal, hangfelvételekkel. Ez továbbra is megtekinthető.

A Magyar festészet című, a Kolozsvári Művészeti Múzeum gyűjteményéből rendezett és a Bölcsőben őrzött magyar nyelv című, a csángó valóságot bemutató tárlat is az online térben látogatható.

Fénykorát éli viszont a szejkefürdői Borvízmúzeum.
A tizenharmadik éve működő állandó tárlatot frissítik és bővítik, hogy új köntösben állhasson a belföldi turisták elé. A Székelyföldi Legendárium csapata életet lehelt Szejkefürdőbe: szabadtéri kiállításon, maketteken mutatják be Erdély építészeti sokszínűségét, fénykorukbeli állapotukban jelenítve meg a régió nemzeteinek legfontosabb épületeit.
„Hiányoznak a magyarországi turisták. A Határtalanul programmal érkező diákok látogatásai teljesen elmaradtak, viszont rendkívüli módon megélénkült a belföldi turizmus, ami pozitívan érinti a székelyföldi múzeumokat” – mondja Gyarmati Zsolt, a Csíki Székely Múzeum igazgatója.

A csíkszeredai múzeum is törölni kényszerült a helyi lakosságnak szánt kiállítások többségét, a háttérmunka kapott nagyobb jelentőséget.

Tavaly kettős évfordulót ünnepelt a Csíki Székely Múzeum, de csak lélekben: a múzeum első kiállításának kilencvenedik, intézménnyé alakulásának hetvenedik évfordulója kapcsán tervezett eseménysorozatot törölni kellett. Hasonlóképpen írta át a járvány a terveket a kétszáz erdélyi magyar képzőművészeti alkotást bemutató kiállítás esetében: a Barabás Miklós Céh gyűjteményét a terv szerint az idei csíkszeredai városnapokon, augusztus elején mutatják be a közönségnek.

Halasztani kényszerültek az egyik legelismertebb erdélyi képzőművész, Márton Árpád nyolcvanadik születésnapja alkalmából tervezett életmű-kiállítást is, de pótolni fogják: októberben, Márton Árpád 80+1 címmel szervezik meg. A látogatók hiánya miatt felszabadult időt kreatívan töltötték: helytörténeti kötetet jelentettek meg Csíkszereda 460 címmel, amely egy korábbi helytörténeti konferencia előadásait tartalmazza, és megújították a Csíki Székely Múzeum periodikáját: az olvasmányos folyóirat címe Patina.

Nyitókép forrása: Janus Pannonius Múzeum