Az elmúlt évtized fejlesztései, a bennük rejlő lehetőségek és hatások áttekintése volt a központi témája az idei kétnapos Országos Múzeumigazgatói Konferenciának. Az eseményt az Országos Közgyűjtemények Szövetsége 2022-ben nyolcadik alkalommal szervezte meg.

A nyitónapon, szeptember 6-án a budapesti Néprajzi Múzeumban dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, dr. Szabó Csaba, a rendezvényt szervező Országos Közgyűjtemények Szövetsége elnöke és dr. Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója köszöntötte a résztvevőket. Ezt követően a Liget Budapest-projekt XXI. századi múzeumi megvalósulását mutatta be dr. Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója és dr. Kemecsi Lajos.

A magyar múzeumok körében korábban soha nem látott fejlesztések zajlottak a közelmúltban, jelentős hazai és európai uniós források bevonásával. Nagy jelentőségű, műemlék épületeket is érintő külső és belső felújítások történtek, és vadonatúj múzeumépületek születhettek Budapesten és vidéken egyaránt. A múzeumigazgatói konferencián az egybegyűltek többek között arra keresték a választ, hogy miként változhat meg a múzeumok szerepe a nagy változások révén. A tanácskozás meghívottjai a magyar múzeumi élet vezető szakemberei, az erdélyi, magyar vonatkozású gyűjteménnyel rendelkező múzeumok vezetői és a múzeumszakmai szervezetek képviselői voltak.

A tanácskozáson a résztvevők áttekintették, hogy az épületekben alkalmazott innovatív technológiák, a megújult közösségi terek és az új kiállítási megoldások miként alakíthatják, bővíthetik, erősíthetik meg a múzeumok közönséggel való viszonyát. Válaszok fogalmazódtak meg azokra a kérdésekre is, hogyan találkozik a múzeumi gyűjtemények gyarapítása és tudományos feltárása a bemutatás új kihívásaival, valamint arra, hogy az innovatív megoldások és a megújuló kommunikáció vonzó lehet-e a jövőben a múzeumoktól már vagy még távol maradóknak. A konferencia sorra vette a látogatóbarát és szolgáltatásközpontú fejlesztéseket, kitekintve a múzeumok mellett a könyvtárak és a levéltárak fejlesztésére is. 

A konferencia három helyszínen zajlott, a Néprajzi Múzeumban kezdődött, ahol lehetőség nyílt a kiállítások egy részének megtekintésére is. Ezt követően a program Szentendrén, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban folytatódott. Itt dr. Cseri Miklós főigazgató az Erdély tájegység létrehozásához kapcsolódó új megközelítési és bemutatási módszerekről szólt, majd a résztvevők megtekintették az Erdélyt megidéző épületegyüttes kiállítását. 

A konferencia második napján, szeptember 7-én Visegrádon Vincze Máté közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár tartott előadást, amely a hazai múzeumügy kérdéseit, céljait, vízióit állította középpontba. Ezt követően dr. Szabó Csaba, Rózsa Dávid és dr. Csapláros Andrea előadásai hangzottak el a levéltári, könyvtári és vidéki múzeumi fejlesztésekről. A program részeként kerekasztal-beszélgetésekre és a múzeumigazgatók saját fejlesztéseit közreadó villámbemutatókra is sor került.

Nyitókép forrása: Országos Múzeumigazgatói Konferencia