A zene sokkal több, mint pusztán kottára vetett hangjegyek összessége: egyszerre hihetetlen mélység és fennkölt magasság, máskor csupa játék, kifogyhatatlan örömforrás, s nem utolsósorban – e gyakran bábeli zűrzavarban – az egyetlen közös nyelv, mely fénysugárként képes behatolni az emberi szívekbe. Képes hidat, összhangot és harmóniát teremteni.

E gondolatok mentén indítják útjára az idei Múzeumok Őszi Fesztiválját, és többek között a zene kifogyhatatlan eszköztárát hívják segítségül, hogy bemutassák és erősítsék a múzeumok harmonizáló, testet-lelket felüdítő szerepét.

A Múzeumok Őszi Fesztiváljának központi gondolatához kapcsolódva az országos rendezvénysorozat felvezető kampányának keretében

közös örömzenélésre, zenei kihívásra várnak minden énekelni, zenélni szerető múzeumi kollégát.

Arra biztatják a már működő vagy az erre az alkalomra verbuválódott kis közösségeket, kamarakórusokat, zenekarokat, hogy egy közös zenei produkción keresztül engedjenek bepillantást a múzeumi közösség életébe, s rajtuk keresztül a múzeum sokszínű világába.

A kihívás nagyszerű lehetőség, hogy a múzeumi világ kicsit közelebb kerüljön egymáshoz. A zenés bemutatkozás reményeik szerint a nagyközönséghez is közelebb hozhatja a múzeumokat. Megmutathatja, hogy a múzeumi világ izgalmas, színes játszótér, a falak mögött fáradhatatlanul munkálkodó múzeumi szakemberek sokoldalú, színes egyéniségek, akik most különleges módon kínálják a múzeumi kényeztetést és harmóniát.

Részletek itt.

Nyitókép: Múzeumi estek Csíkszeredán. Fotó: Gábos Albin. Forrás: kronikaonline.ro