Szabadegyetemet indít novembertől havi rendszerességgel a gyulai Erkel Ferenc Múzeum. A közgyűjtemény a birtokában lévő izgalmas tárgyakat és felhalmozott ismereteket szeretné közkinccsé tenni.

„A múzeumok, így a gyulai közgyűjtemény sem csupán kiállításokkal várja a történelem, a múlt, a kulturális értékek szerelmeseit, hanem a muzeális intézmények másik két alapfeladatát is ellátja: feltárja, gyűjti és tudományos igénnyel feldolgozva tárja az érdeklődők elé mindazt a kincset, aminek a megőrzésére hivatott” – többek között ezzel indokolta a szabadegyetemként meghatározott sorozatot az Erkel Ferenc Múzeum szakmai vezetője.

Liska András hozzátette, ennél is tovább szeretnének lépni, és a raktáraikat az ott található különlegességek egyszeri, alkalmankénti bemutatásával kinyitni, illetve az eddig négy fal között őrzött ismereteket történetmeséléssel továbbadni.

A gyulai múzeum ráadásul abban a különleges helyzetben van, hogy nincs önálló kiállítótere. Az őrzésünkben lévő műtárgyakat és dokumentumokat, szellemi javakat a szakmai kezelésükben lévő városi kiállítóhelyeken, a gyulai várban, az Almásy-kastélyban, az Erkel Ferenc Emlékházban, a Ladics-házban és a Kohán Képtárban tudják a látogatók elé vinni.

Az ingyenes múzeumi szabadegyetem eseményeinek a helyszíne a gyulai Almásy-kastély Stefánia-szárnya lesz, a programok havonta egyszer, szerdánként lesznek majd. Ez alól kivétel a november, amikor a hónap elején Liska András régész előadását hallgathatják meg az érdeklődők Bizánci aranytárgyak a Paradicsomból. Egy régészeti ásatás kincsei és rejtélyei címmel. A hónap végén őszi sétát szerveznek Gyula történeti városrészében.

Decemberben a Gyulai Várszínház történetéből idéznek fel szemelvényeket. Januárban a farsangi időszak gasztrotörténeti jellegzetességeit, az arisztokrata és polgári étkeket veszik górcső alá. Februárban Apor Vilmos plébános gyulai tevékenysége kerül a középpontba, márciusban pedig a gyulai márciusi ifjúról, Pálffy Albertről és az 1848–49-es forradalmi eseményekről lesz szó.

A sorozat évadzáró előadása április 26-án lesz, amikor a gyulai 2. számú honvéd gyalogezred, valamint a békéscsabai 101. császári és királyi gyalogezred történetéről, egy I. világháborús memoár könyvismertetőjéről ad elő Cseresznyés János történész.

Nyitókép: a szabadegyetem eseményeinek helyszíne, a gyulai Almásy-kastély. Fotó: MTI/Rosta Tibor