A múzeumok helyét és szerepét vizsgálja a nemzeti és helyi kulturális identitás erősítésében az idei Országos Múzeumigazgatói Konferencia, amely szerdán kezdődött Visegrádon.

A kétnapos tanácskozást megnyitó beszédében Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere alapvető kérdésként beszélt a nemzeti identitásról és nemzeti hagyományaink tiszteletéről.

„Az önök kezében nagyon nagy lehetőség, eszköz van” – szólt a múzeumigazgatókhoz, utalva arra, hogy a múzeumok őrzik mindazt, ami a múltból megmaradt, és amiből vissza lehet következtetni arra, miként gondolkodtak az elődök, hogyan élték az életüket, látták a világot, viszonyultak egymáshoz, a környezetükhöz, miként képzelték el nemzetük jövőjét és mit tettek érte.

Estók János, az Országos Közgyűjtemények Szövetsége (OKSZ) elnöke köszöntőjében elmondta, hogy a konferencián a Kárpát-medence magyar múzeumai képviseltetik magukat. Hangsúlyozta, hogy a múzeumok a nemzeti kulturális közvagyon jelentős hányadának letéteményesei. Ezt a hatalmas értéket nemzetközi szinten is képviselni kell, és a lehető legszélesebb körben hozzáférhetővé kell tenni.

Fontos feladatnak nevezte, hogy az egyes közgyűjteményekbe széttagolt nemzeti kulturális vagyont együttesen legyenek képesek megjeleníteni. Erre kínál lehetőséget az átjárható nyilvános digitális adatbázisok építése. Hozzátette: mára a múzeumok kiemelt feladatává vált a nemzeti kulturális identitás erősítése.

„Sohasem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a magyarság egy nemzetet alkot a határon túli részekkel, a külhoni magyarsággal” – hangsúlyozta Estók János, aki arra biztatta a résztvevőket, hogy a nemzet szolgálatában bátran kezdeményezzenek.

Ennek szellemében azt javasolja, hogy a magyarországi múzeumok vándorkiállításokon mutassák be mindazt, ami – mint fogalmazott – Trianon ellenére is összetartozik, és ne csak Magyarországon és a határokon túli magyar településeken, hanem Európában és Amerikában is.

Az idén hatodik alkalommal rendezik meg az Országos Múzeumigazgatói Konferenciát, amely lehetőséget kínál arra, hogy az országos, a megyei hatókörű városi és a területi múzeumok, az országos szakmúzeumok, valamint a határon túli magyar vonatkozású múzeumok vezetői megvitassák tapasztalataikat, megismertessék jó gyakorlataikat.

Az idei konferencia előadásai és kerekasztal-beszélgetései többek között a kulturális identitás erősítésével és a társadalmi felelősségvállalással, a virtuális nemzetegyesítés lehetőségeivel, a Kárpát-medencei egységes nemzeti kulturális térrel, valamint a múzeumokkal mint a nemzet kulturális terével foglalkoznak.

Nyitókép forrása: Magyar Nemzeti Múzeum