fbpx

Múzeumok éjszakája Bécsben: történelmi kukásautók és graffitinézegetés is lesz

Szombaton rendezik meg a Múzeumok hosszú éjszakáját Ausztriában. Az eseményre több mint száz kiállítóház készül Bécsben; hosszú szünet után erre a napra megnyitja kapuit például a bécsi köztisztaságiak múzeuma, lehet hajóról graffitiket nézegetni és fogkeféből robotot építeni.

Az osztrák közszolgálati média, az ORF szervezésében 23. éve megrendezett programban Ausztria-szerte több mint 600, Bécsben pedig 119 kicsi és nagy, ismert és kevésbé ismert kiállítóház vesz részt. A Múzeumok hosszú éjszakájára egy jegy 15 euróba kerül, ezért az összegért mindenki annyi programon vesz részt, amennyin csak bír.

Az osztrák fővárosban a kiindulópont a Maria-Theresien-Platz, este 18 óra és hajnali 1 óra között innen indulnak 15 percenként a különbuszok.

Az eseményre minden kiállítóház különleges programokkal készül, és a gyerekekre is gondolnak. Az Augarteni Porcelánmúzeumban például nemcsak megszólaltatják az anyagot, de zseblámpás tárlatvezetést is tartanak a gyerekeknek az éjszakai sötétségbe burkolózó manufaktúrában. Lesz pop-up sárkánymúzeum, máshol polaroid-kamerával felszerelkezve indulhatnak tárlatnézésre az érdeklődők, a Hadtörténeti Múzeumban pedig bekukkanthatnak a kulisszák mögé és saját érdemrendet is készíthetnek maguknak.

Ausztria legnagyobb néprajzi múzeumát rejti a Gartenpalais Schönborn. Itt a Mindenáron megszerezni! című kiállítás a nácik által elhurcolt műkincsekkel, a rájuk vonatkozó törvényekkel és a visszaszolgáltatásukkal foglalkozik. Ugyanitt a lélek világát fedezhetik fel a pszichés betegek gondozását végző Pszichoszociális Centrumok Máshova nézni  – odanézni – belenézni című kiállításának látogatói.

Látogatható lesz a bécsi köztisztaságiak, az 48er-Museum különleges gyűjteménye, amely hosszú évek után egyetlen napra nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt. A kiállítás a köztisztaság és hulladékgazdálkodás elmúlt száz évének történetét mutatja be képeken, valamint történelmi és kortárs kiállítási tárgyakon keresztül: látható lesz lovaskocsi és kukásautó is az 1970-es évekből. Szerveznek programokat a Mozarthausban és a Zene Házában is. Utóbbiban a látogatók például egy dobókocka segítségével saját keringőt komponálhatnak, a Bécsi Filharmonikusokat vezényelhetik, vagy Mozart egyik híres darabjává írhatják át a nevüket.

A Palais Eskelesben található Bécsi Zsidó Múzeumban lehet rapidrandizni Maria Austria fotográfussal, a Szuperzsidók. Zsidó identitás a focistadionban című tárlatvezetés keretében pedig öt jelentős bécsi és európai fociegyesület eddig kevésbé ismert zsidó hátterét ismerhetik meg a látogatók.

A tudományok és technika iránt érdeklődőknek a Museum der Nerdigkeiten kínál programokat, a klasszikus tudományok mellett az új technológiákat is megtapasztalhatják. Virtuális valóság, terraformálás, lézerhárfa vagy 3D-s nyomtatás – mindent ki lehet próbálni, amiről egyébként csak olvas az ember. A látogatók mini workshopok keretében táncoló robotot építhetnek fogkeféből és mobilokból, vagy kipróbálhatják, milyen a Tesla-tekercs.

A Múzeumok hosszú éjszakáján a látogatók az MS Vindobona fedélzetén a Duna-csatornán is végighajózhatnak, miközben egy street art-szakértő mesél azokról a graffitikről és alkotóikról, amelyek szinte festményszerűen beborítják a csatorna mindkét partját.

A képen a bécsi múzeumnegyed. Fotó: ProCip / Robert Harding Premium / robertharding via AFP

A rovat további cikkei