A 22. Múzeumok Majálisán több mint 120 hazai múzeum mutatja meg 40 ezer látogatónak, milyen változatos és tarka az a tudás, tárgyi anyag, amelyet őriznek. Sátraik és programjaik behálózzák a Múzeumkertet, a kincseikből készült Műtárgysétány az MNM épületét, a Tudássétányon pedig a művészetek, az irodalom és a természet jegyében bárki tesztelheti saját tudását. Először mutatkozik be a Majálison többek között a Bodrogközi Múzeumporta, a Börzsöny Közérdekű Muzeális Gyűjtemény, a Felpéci Tájház, az Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum. A Majális helyszínéül is szolgáló Múzeumkert rekonstrukciója most a figyelmet a kertészet, a parkok, a környezetvédelem, az újrahasznosítás és a zöld területek megóvása felé irányítja, így 2017-ben a természeté a főszerep! A múzeumok munkája sosem volt független a természeti környezettől. A természettudományos kutatásokon, gyűjtéseken, tematikus programokon túl számos múzeum élen jár a természeti örökség megismertetésében, védelmében, illetve a környezettudatos szemlélet elmélyítésében. Gyűjteményeikben műtárgyak sokasága beszél arról a változatos viszonyról, amely az embert és környezetét összekapcsolja.

 

A Múzeumok Majálisán idén is átadják az Év múzeuma- és Év kiállítása-díjakat, amelyet az előző év kiugró teljesítményével érdemelhetnek ki a kitüntetett intézmények. A díjazottakat az Élő Múzeumcafé-kerekasztalbeszélgetésen ismerhetjük meg május 20-án 14 órakor a Múzeumkertben felállított pagoda-sátorban. Az esemény szervezője, a Magyar Nemzeti Múzeum színes és izgalmas programokat kínál minden korosztálynak ? előadások, koncertek, kézműves vásár, gasztronómiai kóstoló várja az érdeklődőket a hétvége folyamán. Mimó és Csipek kalandjaival május 20-án találkozhatnak a gyerekek, de délután fellép még a Baltazár Színház, valamint a Vodku zenekar, majd táncolhatnak a Group?n? Swing zenéjére, ezután DJ Panda biztosítja a jó hangulatot késő estig egy összművészeti performansszal. Másnap délelőtt a Makám viszi ?Bogárbálba? a gyerekeket, majd délután a Kerekes Band, a Villon-trió és a Nemadomfel ad koncertet. a Majálist a Lóci játszik koncertje zárja.

 

Az MNM ? házigazdaként az Ige-Idők kiállításhoz kialakított Élő Múzeum-programmal és MiNiManó-kert készítésével egybekötött múzeumpedagógiai foglalkozással készül a rendezvényre. A látogatók a RE-design jegyében fémhulladékból készült szobrokat, újságpapírból kollázsképeket láthatnak, a múzeum Kupolájában pedig megcsodálhatják a Jelky András Szakközépiskola diákjainak papírjelmez ruháit. A Múzeumi-pagoda nemcsak az Év múzeuma és az Év kiállítása díjátadón működik, két napon keresztül a múzeumi szakemberek baráti találkozásának, a szakmai előadásoknak, a kerekasztal-beszélgetéseknek, könyvbemutatóknak frekventált színtere. A programok a nagyközönség számára is izgalmasak, hiszen itt mélyebben megismerhetik az intézmények különleges munkáját. A Nemzeti Múzeum belső tereit behálózó Műtárgysétány tárgyait több mint 40 múzeum küldte be. Mi kapcsolja össze a permetezőt, a bélyeget, a báli meghívót, a színházi látványtervet, a kerámiát, az ősmaradványt, a népi bútort, a táskarádiót vagy a kortárs festményt? A tárgyak együttese most azt mutatja meg, hányféleképp jelenhet meg a múzeumok gyűjteményében a kert, legyen szó művészetről, gazdálkodásról, utazásról, szórakozásról vagy épp a tudományról.


18486242_1092575990774627_4716177730813223363_n_600x400.png
MNM Mátyás Király Múzeuma

 

Ugyancsak 2017-ben indulhatnak el a vállalkozó szellemű látogatók a Tudássétányon. A különböző múzeumok sátrait összefonó pontgyűjtő kiránduláson arra sarkalljuk a családokat, hogy a művészet, az irodalom és a természet témakörében tegyenek kalandos felfedezéseket. A játékban résztvevő múzeumok izgalmas feladatokkal készülnek, és számtalan ajándék várja az érdeklődőket. A Majális idén is kapcsolódik az ICOM Múzeumi Világnapjához, melynek 2017-ben a központi témája: ?A múzeumok és az elhallgatott történelem ? Kimondható-e a kimondhatatlan?? Mindennek jegyében arról is megemlékezhetünk, mi mindenről hallgathatnak a fölöttünk magasodó fák.

 

A fesztivál két napján a múzeumok sokszínű, kreatív és kifejezetten erre az alkalomra, a Múzeumok a kertben ? kertek és múzeumok tematikához igazodva, az állandó és időszaki kiállításaik ismertetésével, valamint az ICOM-jelszavának jegyében készült programokkal jelennek meg. A majálisra érkezők belülről megtekinthetnek egy muzeális Csepel teherautót, felülhetnek egy veterán Pannonia motorra. Egy látványos kísérlettel játékos formában megismerkedhetnek a termonukleáris alapú villamosenergia-termeléssel, készíthetnek saját űrhajót és láthatják Farkas Bertalan űrhátizsákját. Kipróbálhatnak büntetés-végrehajtási eszközöket, üvegfestést, tojásírást tanulhatnak, hagyományos és újrahasznosított alapanyagokból kézműveskedhetnek, 3D-s papírszínházat és állatokat, origami virágot hajtogathatnak, megismerhetik a papírvessző készítés fortélyait. Lesz növénysimogató, állatbemutató élő baglyokkal, a múzeumok megidézik a konyhakertek, az angol kertek, a barokk kertek, de a paraszti virágos kertek világát is. Ültethetnek fűszer- és gyógynövényeket. Betekinthetnek a Louvre kertjébe és felfedezhetik Kádár János üdülőjét.

 

Fényképezkedhetnek századfordulós ruhákban a lóvasút plakátja előtt, valamint hagyományos paraszti viseletben. Részesei lehetnek az egri 1552-es várvédelmet megidéző fegyver- és öltözetbemutatónak, megnézhetik a Kiskakas gyémánt félkrajcárja című bábjátékot. Megtudhatják, hogy mi az ?Év-ásványa és az Év ősmaradványa?, hogy működik egy vízimalom vagy a csigavonalas vízemelő. Óriás gyufásskatulyából házat tervezhetnek, térbeli kertmakettet és mini herbáriumot készíthetnek. Megtudhatják, ki is az a csikász, vagy pákász, mikroszkóp alatt ismerkedhetnek a természet apró csodáival. Ügyességüket és fizikai erejüket tehetik próbára a népi játékokkal: például krumplimalac tereléssel. Keresztszemes varrást, palócgatya madzagsodrást, fonalbaba készítést tanulhatnak.


18485719_1092508564114703_6585028889333070249_n_600x399.png
Bélyegmúzeum

 

Akik szeretik a kihívásokat, a fejtörőket, kvízeket, rejtvényeket, irodalmi és nyelvi játékokat ? ebben bőven lesz részük, az ügyeseknek nyeremény jár majd. De próbára tehetik érzékszerveiket, illat-, szín- és fűszermemóriájukat, Kincsem és a magyar lóversenyzés témakörében totót tölthetnek ki. A kicsik őslénykutatóvá válhatnak, lehetnek gyerekhíradósok, építhetnek saját házmakettet, elkészíthetik saját legyező alakú mobiltelefon-tartójukat. Kukoricát morzsolhatnak, gyöngyékszert készíthetnek, mesét hallgathatnak, tojást festhetnek, fából készült óriás társasjátékokkal és számtalan játszóházban játszhatnak, és találkozhatnak a majálisok elmaradhatatlan mesefiguráival, Süsüvel és TV Macival.

 

Az MNM évek óta folyamatos, jó kapcsolatot ápol a civil szervezetekkel, és bővíti is ezeknek a sorát. A Civil-negyedben idén 20 kulturális-közösségi, szociális, környezetvédelmi, hagyományőrző szervezet munkájával ismerkedhetnek meg a látogatók, különféle interaktív programok és játékok segítségével. A Magyar Nemzeti Múzeum, mint ?zöld múzeum? a kerékpáros közlekedést is támogatja. Ezért is kapcsolódott a Bringázz a Pesti Esttel! kampányhoz, amelynek következő állomása a Múzeumok Majálisa. Az egész családnak érdemes bringára pattanni, mivel a Múzeumkertben egy 50 férőhelyes bringatároló a program egész ideje alatt rendelkezésre áll, ráadásul a bringával érkezőket a Pesti Est ajándékokkal lepi meg. A 25 éves Pesti Est szellemisége másban is megjelenik a két napos fesztiválon. A zöld gondolat, a környezettudatosság bizonyítéka, hogy újrahasznosított papírból készül az újság, amelyben a Majális-program is olvasható.

 

Az MNM vár mindenkit: a gyerek- és családi eseményre érkezőket, a fiatalokat és idősebbeket. Azokat, akik csak vásározni szeretnének, vagy az igazi gasztronómiai élvezeteknek akarnak hódolni az ökológiai gazdálkodással tartott birkahúsból készült hagyományos karcagi birkapörkölt kóstolásával. Május 20-án ? az ICOM Múzeumi Világnaphoz kapcsolódóan ? a Múzeumok Európai Éjszakáján a Magyar Nemzeti Múzeum este 10 óráig várja a programjai és kiállításai iránt érdeklődőket.

 

Nyitva tartás:

2017. május 20. 9:00?22:00 (Múzeumkert), 10:00?22:00 (MNM)

2017. május 21. 9:00?22:00 (Múzeumkert), 10:00?18:00 (MNM)

 

A 22. Múzeumok Majálisa fővédnöke dr. Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár és dr. Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere.

Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum Facebook-oldala