2020. május 15-16-án tartották volna a 25. Múzeumok Majálisát a Múzeumkertben.  A Magyar Nemzeti Múzeum és az egész múzeumi szféra nagy erőkkel készült erre a jeles alkalomra, hiszen ez az egyik legfontosabb közösségi esemény a múzeumok életében.

Az idei 25. évfordulón azonban a világjárvány következtében sem egymással, sem a közönséggel nem tudnak a múzeumok személyesen találkozni.

Viszont a megemlékezést és az elmúlt negyed évszázad felejthetetlen pillanatait és a közös élményeket, emlékeket mindenképpen szeretnék újra élni. A Múzeumok Majálisát minden évben sokan várják, mivel a május nem múlhat el a múzeumok seregszemléje nélkül, amikor több száz múzeummal, és több ezer emberrel telik meg és koncertektől hangos a Múzeumkert.

Ilyenkor a hazai intézmények együtt mutatják meg a nagyközönségnek, milyen sokszínűek, hogy hányféle tudományos kutatási területtel foglalkoznak, milyen gyűjteményekkel és kiállításokkal rendelkeznek. Ezek ismertetésére mindig színes programkínálattal készülnek, hogy játékos formában, szórakoztató módszerek segítségével adják át az ismereteket.

A jeles évforduló alkalmából az MNM létrehozta a 25 éves a Múzeumok Majálisa Facebook-csoportot, ahol első sorban az ország múzeumai fogják megosztani fotóikat, de várják a majálist szerető közönség képes emlékeit is. Kérik, a képek mellett használják a #muzeumokmajalisa hashtaget, és ossza meg a képet akár Instagramon is.