Szeptember 22-én a Budapesti Történeti Múzeum adott otthont a Múzeumok Őszi Fesztiválját bemutató sajtótájékoztatónak. Az eseményen felszólalt Bereczki Ibolya, a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgató-helyettese, Farbaky Péter, a Budapesti Történeti Múzeum főigazgatója, Czunyiné dr. Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár, dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, Cseri Miklós, a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója, valamint Glázer Tamás, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgató-helyettese.

A Múzeumok Őszi Fesztiválját 2006 óta rendezik meg évente, amelynek fő célja az intézmények népszerűsítése az év ezen csendesebb időszakában. Idén 10 témakörben több mint 1600 programmal várják a látogatókat 80 településen 150 múzeum.

Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár köszöntötte a ?múzeumi szakmát, muzeológusokat, vezetőket Magyarországon, akik fontosnak érezték azt a rendszerváltás után, hogy új módszertani elemekkel, újfajta marketing megoldásokkal és a múzeumpedagógia eszközrendszerének bevonásával megszólítani a közönséget.?

Dr. Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár annak fontosságát hangsúlyozta, hogy minél hamarabb el kell kezdeni a gyermekek múzeumpedagógiai nevelését, amelyre a Múzeumok Őszi Fesztiválja rengeteg lehetőséget nyújt.

Cseri Miklós a Múzeumok Őszi Fesztiváljának programjait részletezte, valamint felhívta arra is, hogy idén már az MTA SZTAKI által készített mobiltelefonos applikációval is tájékozódhatunk a programokról, interaktív térképekkel.

Utolsóként Glázer Tamás szólalt fel a Magyar Turizmus Zrt. képviseletében. Elmondta, számukra különösen fontosak a múzeumok, hiszen a kulturális turizmust jelentik akár a magyarok számára, akár a külföldről hazánkba látogatók számára. Csatlakozott a többi megszólalóhoz abban, hogy kiemelt fontosságúnak tartják a gyermekek kulturális nevelését, amelyre egy ilyen esemény különösen alkalmas.

Fotó: Nagy Mihály