Október 3. és november 13. között rendezik meg a Múzeumok Őszi Fesztiválját, ahol több száz program közül válogathatunk. Mi ezeket ajánljuk.

VÁROSI SÉTA

Luxus és elegancia: Műgyűjtők és mágnások otthonai a századfordulón // Ráth György-villa, Budapest

A Városliget környékén még ma is állnak azok a csodálatos szecessziós villák, amelyek hajdanán módos polgárok, híres műgyűjtők és befolyásos politikusok otthonai voltak. A Ráth György-villa szervezésében megvalósuló sétán e fényűző épületek kulisszái mögé pillanthatunk be, és közben legendás lakóikkal is megismerkedhetünk. A séta Kőrössy Albert Kálmán építész felújított magánvillájától indul, ahová be is lehet majd menni, majd Weiss Manfréd, a híres iparmágnás otthonát járjuk be. A séta során a résztvevők megismerik a házak tervezőit, tulajdonosaikat, életmódjukat, különleges szokásaikat, sőt még az is ki fog derülni, kinek a telkén volt teniszpálya vagy istálló.

ELŐADÁS

Wanted! Czóbel elveszett és megtalált művei. Barki Gergely előadása // Szent István Király Múzeum, Székesfehérvár

Az előadás A Párizs levegőjét hozta című kiállításhoz kapcsolódik, amelyben az ismert műkincsvadász, művészettörténész fog mesélni arról, Czóbel kivételesen hosszú életpályája során alkotott műegyüttese darabjainak többsége miért lappang. Hosszú évek teljes termése veszett homályba, s szinte egész korszakok jelentenek fehér foltot a kutatás számára, mert legfontosabb korszakainak főművei ma még ismeretlen helyen várják újrafelfedezésüket. Barki az előadásában kitér arra, hogy milyen formában tudunk művek létezéséről, valamint hogy miként lehet őket fellelni.

KULISSZA

Kulisszák mögött a Ludwig Múzeumban // Ludwig Múzeum, Budapest

Mindig izgalmas, ha egy múzeumnak a látogatók számára nem elérhető tereibe is be lehet pillantani. A Ludwig Múzeum rendszeresen szervez olyan programokat, amelyek során be lehet lesni a kulisszák mögé. Most még különlegesebb eseménnyel készülnek: a fesztivál idején a restaurátorműhelyek nyílnak meg az érdeklődők számára. A restaurátorok pedig nemcsak azt mutatják be, hol dolgoznak, hanem egy-két eszköz és restaurált festmény is előkerül. A program új eleme, hogy a múzeum biztonsági szakértője árul el kulisszatitkokat, majd a korábbiakhoz hasonlóan tárlatvezetés lesz.

CSALÁDI

Te is lehetsz régész! // Dornyay Béla Múzeum, Salgótarján

Kreatív foglalkozáson pillanthatunk be a régészek munkájába. A program szorosan kapcsolódik az idei Múzeumok Őszi Fesztiválja hívószavához: a gyerekek és a családok a környezettudatosság és az újrahasznosítás szellemében megismerhetik, milyen eszközökkel és munkamódszerekkel dolgozik a régész annak érdekében, hogy a lehető legkevésbé avatkozzon be a környezetébe. A Dornyay Béla Múzeumban raktárlátogatáson, a bányászati kiállítóhelyen pedig múzeumpedagógiai foglalkozáson vehetnek részt a látogatók.

TEMATIKUS

Újramódi családi élményprogram // Grassalkovich-kastély, Gödöllő

A Múzeumok Őszi Fesztiváljának idei jelmondata: „Ezt mind fenntartjuk!” Annak bemutatása a cél, hogy a múzeumok milyen sokféle szerepet vállalhatnak a társadalmi, gazdasági és természeti szempontból fenntartható fejlődés megvalósításában. Sokféle tematikai programmal találkozhatunk. Nagyon érdekes a gödöllői kastély tárlatvezetése, amelynek során a fenntarthatóság jegyében az állandó kiállításon fedezik fel a kastély különböző történelmi időszakait. Hogyan zajlott régen az újrahasznosítás? Milyen praktikáik voltak elődeinknek, amelyeket ma is alkalmazhatunk a mindennapjainkban? Tényleg igaz, hogy régebben jobban odafigyeltek az emberek a környezetükre, mint ma? 

SZAKMAI

Római elit túra // Magyar Nemzeti Múzeum, Budapest

A Seuso-kincs ma ismert 14 ezüstedényét és az elrejtésükre használt rézüstöt, a római császárkor késői szakaszából fennmaradt, lakoma- és tisztálkodókészleteket tartalmazó kincsleleteket Mráv Zsolt régész, a kiállítás kurátora fogja megmutatni az érdeklődők számára. A program során azonban nemcsak e kiállítást járhatjuk be, hanem a múzeum három másik két tárlatát is. A Kelet és Nyugat határán című állandó régészeti kiállítás római terme után az útvonal a Lapidárium mélyébe vezet. Innen érkeznek a résztvevők a Seuso-kincset rejtő termekhez. Megtudhatjuk, mi a közös egy 2. századi kocsisírban, egy 3. századi balácai mozaikban és a 4. századi Seuso-kincsben.

ÉJSZAKAI

Borzongás a múzeumban és a bakonyi erdőben // Az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma, Zirc

Éjszakai tárlatvezetésre hívják az érdeklődőket, amelyen ritkán látható, éjszaka aktív állatokat mutatnak be. A vezetés izgalmát az adja, hogy az egész sötétben történik, a vezető lámpával irányítja a figyelmet a látnivalókra. A fajoknak elsőként a hangját fogják hallani a látogatók, majd rövid ismertető hangzik el a megvilágított állatról, főleg éjszakai életmódjáról. Egyes fajok hangjai borzongást kelthetnek a látogatókban, de nagy ijedtségre nem kell számítani. Szarvasok, őzek, vaddisznók, denevérek, fürjek, macskabaglyok, sárgahasú unkák feltűnésére számítsunk.

MOZI

Filmvetítések // Néprajzi Múzeum, Budapest

A Néprajzi Múzeum új épületében kiváló technikai adottságokkal felszerelt moziban várják a látogatókat, ahol a Sztánán nyolc éve megrendezett Nemzetközi Népismereti Filmszemlén díjazott filmeket vetítik. A moziélményt színesíti, hogy a rendezők is részt vesznek a vetítéseken, ahol a filmek készítéséről, a szereplőkről és kulisszatitkokról mesélnek.

TEST

Meglátni és megpihenni // Budapesti Történeti Vármúzeum, Budapest

Megérkezni. Megállni. Meglátni. Megpihenni… majd megint megmozdulni. Mintha ez történne velünk és bennünk, amikor meglátogatunk egy kiállítást: kiszakadunk a mókuskerékből, figyelmünket valami értékesre irányítjuk, és hagyjuk, hogy megérintsen, megnyugtasson. De mi van akkor, ha ez az értékes mi magunk vagyunk? Az érzelmeink, a gondolataink, a testrészeink, a mozdulataink? Vagy épp a kimondott-kimondatlan történeteink? Egy mozgásos-önismereti folyamat során, amikor a testünkön keresztül kapcsolódunk önmagunkkal, könnyebben rá tudunk látni a feszültséget, szorongást okozó gondolatainkra, és könnyebben el is tudjuk őket engedni.

KÉZMŰVES

Levélvadászat A Japán momidzsigari hagyománya // Déri Múzeum, Debrecen

A program során a múzeum Szamuráj udvarház című kiállítását lehet megtekinteni múzeumpedagógiai foglalkozáson, amely elsősorban az általános iskolásokat célozza. Ezt követően közös kézműves-tevékenység során mélyülnek el a résztvevők a japán momidzsigari hagyományában. A foglalkozás kézműves munkadarabja egy lámpás lesz. A szervezők a távoli ország és a magyar őszi hagyományok párhuzamba állításával a kombinatív képesség fejlesztését tűzték ki célul.

Nyitókép: a kulisszák mögött a Ludwig Múzeumban. Fotó: Szabó Zsófia