Rostás Péter, a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) főigazgató-helyettese köszöntötte az egybegyűlteket. Beszédében a kiállítóhelyeken felhalmozott műkincsek felhasználhatósági módjáról szólt: ?Két pólus van: hagyományos kiállítási tárgyként kezeljük őket vagy díszletként, rekvizítumként. A két véglet között kell megtalálni a helyes irányt.? Majd felvázolt három utat, amelyekkel a BTM-ben lehet találkozni: egyik programjukban régészek mesélnek kedvelt relikviájukról, másikban restaurálják a Mátyás templom makettjét, a harmadikban pedig régi bútorok történetét papírinstallációk segítségével mondják el.

Dr. Hoppál Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára felszólalásában kiemelte, a gyerekeknek minél előbb találkozniuk kell a minőségi kultúrával. Ebben nagy segítséget jelentenek a múzeumok, ahol élményszerű környezetben sajátíthatják el a tudásanyagot, a korszerű pedagógiai eszközök pedig kiegészítik az iskolában folyó oktatást. ?A korhoz mindig alkalmazkodni kell ? mondta. ? A hasznosítható tudás megszerzése folyamatosan megújuló módszereket igényel, és ebben Magyarország múzeumpedagógusai élen járnak.? Felhívta a figyelmet arra is, hogy a szeptember 28-án induló Múzeumok Őszi Fesztiválja remek alkalom arra, hogy a szakma találkozhasson, és megbeszélje eddigi eredményeit, valamint a múzeumpedagógusok ösztönözzék egymást.

A beszédek után került sor a négy nívódíj és a négy elismerő oklevél, valamint az életműdíj átadására. A kitüntetetteket Káldy Mária, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum ? Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ igazgatója szólította, az elismeréseket pedig dr. Hoppál Péter államtitkár, dr. Vígh Annamária, az EMMI főosztályvezetője és dr. Bereczki Ibolya, a Szentendrei Skanzen főigazgató-helyettese adta át.

Múzeumpedagógiai Nívódíjat vettek át a következő múzeumok munkatársai: a Magyar Nyelv Múzeuma a Széphalmi Szó ?Kincs-Tár(s) című programért, az Óbudai Múzeum a Mi közöm hozzá? című projektért, a Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház Nomád múzeum című foglalkozásáért, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum pedig az Integrált táborukért.

Elismerő oklevéllel tüntették ki a Déri Múzeum Írd újra! Csokonai Vitéz Remake, a Dobó István Vármúzeum Mi van a ládafiában? - Virágom-világom, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark A Hétmagyar harcai - Interaktív hadtörténeti programnap-sorozat, valamint a Rétközi Múzeum A beszélő tárgyak háza - múzeumi mesék és rajzok mindenkinek című projektjeit.

Múzeumpedagógiai Életműdíjat vehetett át Lovas Márta, a Nemzeti Múzeum munkatársa, aki köszönőbeszédében jó tanácsokkal látta el pályatársait. ?Az összes tapasztalatotokat, legyen az jó vagy rossz, írjátok le? ? hangsúlyozta.

A Budapesti Történeti Múzeum a nap további részében szakmai konferenciáknak és workshopoknak adott helyet, amelyeken a legújabb múzeumpedagógiai eredményeket tárgyalták meg. Szeptember 28-ával indult el a Múzeumok Őszi Fesztiválja is, amely hét héten át szakmai, családi és iskolai programokkal vár minden érdeklődőt.

Fotó: Papp Eszter