A Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria év elején indult két új kiállítása, a TRASH OR ART? és a Bentres-sztélé továbbra is várja a látogatókat. Ehhez kapcsolódóan bővül a galéria programtára, hogy a gyerekek, a fiatalok és családjuk minél több oldalról megismerjék a feldolgozott témákat.

A TRASH OR ART? című kiállítás a Jaschik Álmos Művészeti Szakgimnázium és Technikum művészoktatóinak és diákjainak hulladékból készült alkotásait mutatja be. A környezetszennyezés és az újrahasznosítás olyan kifejezések, melyekkel nap mint nap találkozunk, de kérdés, hogy ezek csupán üres szavak maradnak számunkra vagy a mindennapokban is felismerjük a jelentőségüket. A szokatlan, gondolatébresztő tárlat kiváló lehetőséget biztosít a diákoknak, hogy ráébredjenek arra: a tisztább, élhetőbb bolygóért a változásokat saját környezetünkben érdemes kezdeni.

Február hónaptól ehhez kapcsolódóan három különböző interaktív foglalkozás kérhető iskolai osztályok számára, egyet pedig egyéni látogatók is kipróbálhatnak. Megtekinthető továbbá a Deák17 Galéria és a Magyar–Egyiptomi Baráti Társaság Ókori Egyiptomi Bizottsága közös időszaki kiállítása, mely egy óegyiptomi emlék, a Bentres-sztélé néven ismert kőtábla történetét járja körül, ami a démontól megszállt Bentres királylány csodálatos gyógyulásának legendáját meséli el. A farsangi időszakban a galéria az ókori Egyiptomban tesz képzeletbeli utazást, és a kiállításhoz kapcsolódóan egy különleges télűző programra hívja meg a családokat.

A Szemét más szemmel foglalkozáson a diákok hulladék felhasználásával különböző alkotásokat készíthetnek, és játékos formában kerülhetnek közelebb az újrafelhasználáshoz, aminek hatására környezettudatosabban láthatják környezetüket. Az Egyiknek szemét, a másiknak kincs workshopon kidobásra ítélt hulladékból dizájntárgyakat készíthetnek, melyhez egy otthonról hozott, előzetesen elöblített tejes- vagy gyümölcsleves dobozt alakíthatnak át.

A Don’t waste, make art interaktív foglalkozáson a diákok játékosan ismerkedhetnek meg a kreatív újrafelhasználás fogalmával, az újrahasznosítással, a megújuló energiaforrásokkal és a szelektív hulladékgyűjtés mikéntjével. A foglalkozás során David Attenborough, Jane Goodall és Peter Wohlleben gondolataiból kiindulva csoportos projektmunkát (fotókat, installációt vagy akár öltözéket) készíthetnek hulladékanyagokból és a kiállítás alkotásaihoz kapcsolódva. A kiállítás során a látogatók maguk is kipróbálhatják magukat a a kreatív újrafelhasználásban, és papírhulladék felhasználásával készíthetnek különböző tárgyakat vagy papírkollázst.

A farsangi mulatságon a gyerekek megismerkedhetnek a fáraók korával, megtudhatják, hogyan gondolkoztak őseink a szellemvilágról, és mit tettek azért, hogy szerencsések és a túlvilágon is boldogok legyenek. Ezt követően közös alkotómunka során ki-ki elkészítheti a saját óegyiptomi farsangi álarcát és mindenféle rossz ellen védelmező amulettjét is.