A Múzeumpedagógiai Nívódíjakat a szakmai zsűri minden évben olyan új fejlesztésű múzeumpedagógiai kezdeményezéseknek ítéli oda, amelyek más múzeumok számára is könnyen adaptálhatók. Az elismerés átadására az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón került sor, amely egyben a 2021-es Múzeumok Őszi Fesztiváljának is a nyitóeseménye volt.

A Nemzeti Múzeumnak a pandémia kezdetétől kiemelt célja volt a digitális oktatás miatt nehéz helyzetbe került közoktatás segítése, ezen belül a múzeum gyűjteményére alapozva az online történelemoktatás színesebbé, változatosabbá tétele. Ezért 2020 márciusától a múzeum munkatársai több lépcsőben, folyamatosan építkezve fél év alatt – online látogatókutatások eredményeit figyelembe véve – az egyszerűbb online kvízektől eljutottak a virtuális kiállításokban tartott múzeumpedagógiai foglalkozásokig. Az online múzeumi órák a ThingLink alkalmazás segítségével játékos, interaktív, könnyen és gyorsan variálható virtuális térben zajlottak. A múzeum honlapján is megtalálható, mindenki számára elérhető, több korosztály igényeit is figyelembe vevő tematikus múzeumpedagógiai foglalkozások alkalmasak arra, hogy a pedagógus a tanórán vagy a diák otthon önállóan felfedezzen egy-egy történelmi korszakot a múzeum virtuális kiállításai és az azokhoz rendelt változatos digitális tartalmak segítségével.

A Magyar Nemzeti Múzeum múzeumpedagógusai és múzeumandragógusai közel egy év alatt 355 élő múzeumpedagógiai foglalkozást és tárlatvezetést tartottak ingyenesen, több mint 16 400 résztvevőnek. A múzeum virtuális látogatói között minden korosztály képviseltette magát, az általános iskolásoktól egészen a nyugdíjas korosztályig. Az élő múzeumi órák és tárlatvezetések egy videókonferencia alkalmazáson keresztül, megosztott képernyővel zajlottak. Az általános és középiskolások részvételével zajló foglalkozások minden esetben a kooperatív munkaformára, a gyerekek aktív bevonására épültek, a virtuális kiállítás puszta bemutatásán túl a múzeumpedagógusok versengésre, vázlatírásra, önálló felfedezésre sarkallták a diákokat. Így az órák a történelmi ismeretek újszerű átadásán túl fejleszthették a gyerekek digitális, kommunikációs, állampolgári, kulturális és szociális kompetenciáit is.

A Magyar Nemzeti Múzeum online programcsaládja továbbra is bárki számára elérhető a múzeum honlapján. A múzeum online kínálatában nemcsak a pedagógusok és a diákok találhatnak értékes, tanulást segítő anyagokat, hanem a családok, a felnőttek, a tudományos munka iránt érdeklődők is kedvükre böngészhetnek a több korosztálynak szóló játékos tartalmak között vagy a múzeum digitalizált gyűjteményeiben és adatbázisaiban.

Kiemelt kép: Wikipédia