A közművelődési intézmények is csatlakozhatnak a Magyar Posta Zrt. új típusú postapartneri programjához. A világörökségi településen a postai szolgáltatásokat történelmi miliőben és hosszabb nyitvatartással vehetik igénybe az ott élők és az odalátogatók. Stratégiai együttműködést jelentett be a Nemzeti Művelődési Intézet és a Magyar Posta.

„A Magyar Posta 2023 februárjában hirdette meg az önkormányzatok, vállalkozók, egyéb partnerek részére az új postapartneri programját, amely lehetőséget teremt a kistelepülések lakossága számára, hogy a postai szolgáltatásokat továbbra is helyben, több szolgáltatással egyidejűleg vehessék igénybe. Az új partneri modell keretében a meglévő vállalkozói vagy szolgáltatói, mostantól akár kulturális tevékenység mellett végezhetők a postai feladatok, így növelhető az ügyfélkör és az árbevétel, de a legtöbb esetben a program a helyi lakosok számára is olyan előnyöket jelent, mint a megnövekedett nyitvatartási idő vagy éppen a postai szolgáltatások szélesebb kínálata” – hangsúlyozta dr. Fónagy János, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes.

A 334 lakosú Hollókő, amely Magyarország egyetlen falujaként szerepel az UNESCO világörökség-listáján, büszkén őrzi a magyar falusi élet hagyományait. A település jelentős turisztikai vonzerővel rendelkezik, mivel a 300–400 éves település a 20. századot megelőző népi építészet olyan páratlan példája, amelyet sikerült eredeti állapotában megőrizni. Ugyanez igaz a történelmi településképbe illeszkedő helyi postaépületre és a közvetlenül mellette található Postamúzeumra is, amelyet a postai hagyományok és értékek megőrzésére létrehozott Postakürt Alapítvány üzemeltet.

Múzeumposta Hollókő 02.jpg
Balczó Barnabás, a Magyar Posta Zrt. elnök-vezérigazgatója, Závogyán Magdolna, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára és Fónagy János, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára (b-j) a hollókői múzeumposta átadásán

Dr. Balczó Barnabás, a Magyar Posta elnök-vezérigazgatója az eseményen kiemelte: „Itt, Hollókőn, a világörökség részét képező Ófaluban harminc éve működik a Palócföld postatörténetét bemutató kiállítóhely, mostantól azonban két épületben ismerkedhetnek a bel- és külföldi turisták a Magyar Posta páratlanul gazdag, kultúrtörténeti jelentőségű emlékeivel. Egy 19. századi kis posta miliője, muzeális mérőeszközök, száz évvel ezelőtti postaraktár, postaládasétány és pihenőkert, telefonközpont és a rádiókabaré telefonkészüléken hallgatható postával kapcsolatos jelenetei várják az érdeklődőket. Ami viszont számunkra talán ennél is fontosabb, – az eddig megnyílt több száz új postapartnerségünkhöz hasonlóan – a mai naptól Hollókőn is hosszabb nyitvatartással, sőt hétvégén is elérhetők lesznek szolgáltatásaink az idelátogatóknak és az itt élőknek egyaránt.”

Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár hozzátette, közművelődési tapasztalata szerint a kistelepülések postahivatalai ugyanolyan fontos közösségi terek, mint a helyi közművelődési intézmények. „Mérföldkő a Magyar Posta Zrt. és a közösségi művelődési intézmények együttműködési rendszerének kiépítése. Olyan konstrukció valósul meg, mely által mindenki nyer. A közösségi színterek szolgáltatási köre tovább gazdagodik, erősítve azt az érzést a helyi emberekben, hogy ezekben az intézményekben otthon vannak.”

A Nemzeti Művelődési Intézet hálózatával valamennyi 1500 fő alatti települést eléri, közülük már mintegy 300 kistelepülésen vizsgálja a posta a közművelődési intézményekkel történő együttműködés lehetőségét annak érdekében, hogy a postaszolgáltatások helyben igénybe vehetők legyenek.

Fotók: Magyar Posta Zrt.