A Mozaik Múzeumtúra és a Tájak-Korok-Múzeumok Egyesület (TKME) közös szervezésében megvalósuló speciális múzeumtúrák, városi séták és kastélytúrák várják az érdeklődőket.

A Tájak-Korok-Múzeumok mozgalom szervezésében minden korosztály számára állították össze a kulturális kormányzat javaslatára műemléki, művészeti és természetvédelmi szakemberek, gyakorlott országjárás- és túravezetők az ország megtekintésre feltétlenül ajánlott látogatható értékeinek 1700 helyszínt tartalmazó katalógusát 1977-ben, s hirdették meg a haza megismerésére, a látnivalók felkeresésére biztató, országjáró pecsételős játékot.

A Magyarország látogatható természetvédelmi területei, műemlékei, múzeumai című katalógushoz térképmelléklet is készült, a katalógus öt kiadásban 450 000 példányt ért meg. A Tájak-Korok-Múzeumok Kiskönyvtára 861 magyar nyelvű és 100 idegen nyelvű (angol, német, olasz, román, szlovák, török) füzetet jegyez.

Az eltelt két emberöltő alatt tízezrek kerekedtek fel, hogy személyesen látogassák végig Magyarország csodálatos természeti, épített és kulturális értékeit, ismerjék meg gyűjteményeit, emlékeit. Mára ez a lista több mint 3000 helyszínt sorol fel, a TKME tervei között további bő félezer objektum felvétele szerepel.

2016 óta a Mozaik Múzeumtúra kiemelt partnere a 45 évvel ezelőtt megalakult Tájak-Korok-Múzeumok Egyesület. A TKME-túrákkal a 2016 és 2019 közötti időszakban 23 településre jutott el a Mozaik Múzeumtúra. A speciális múzeumtúrákon a Tájak-Korok-Múzeumok Egyesület és a Mozaik Múzeumtúra szervezésében az alábbi linken elérhető városi séták, kastélytúrák megszervezésére kerül sor 2022 tavaszán, amelyek során egy-egy település múzeumait, kulturális intézményeit, látnivalóit kereshetjük fel és járhatjuk végig szakavatott vezetők segítségével.

A Mozaik Múzeumtúra és a Tájak-Korok-Múzeumok Egyesület közös szervezésében megvalósuló speciális múzeumtúrák, városi séták és kastélytúrák részletei itt elérhetők.

Nyitókép: Hollókő. Fotó: Shutterstock/berni0004