A Muzsikás együttes idén a Muzsikás Fesztiválon is várja a közönséget október 6. és 8. között számos helyszínen, többek között a fővárosi Zeneakadémián és a Fonóban.

A Muzsikás az ország egyik legrégebben működő népzenei együttese, az 50 éves táncházmozgalom zászlóshajója. Fiatalok generációi nőttek fel az ő zenéjükre, tanulták a táncokat az ő muzsikájukkal, felvételeik legendásak itthon és külföldön egyaránt. Számtalan hazai díjuk mellett (Liszt-díj, Kossuth-díj, Prima Primissima díj) megkapták a WOMEX Artist Awardot is, ami a legnagyobb nemzetközi elismerés a világ- és népzenében. Odaadásuk a népzene iránt, a régiektől tanult alázatuk a hivatásuk iránt és mély emberségük egymás és a külvilág felé az, ami meghatározza a zenekar szellemiségét.

Az együttes idén a Muzsikás Fesztiválon is várja a közönséget október 6. és 8. között számos helyszínen, többek között a fővárosi Zeneakadémián és a Fonóban.

„A táncházmozgalmat szeretnénk egy saját fesztiválon is éltetni olyan meghívott vendégekkel, akik gazdagítják a mi zenénket. Fontos számunkra, hogy a fiatalok, a következő generáció megismerjék a zenei hagyományokat, és olyan terekben is megszólaljon a népzene, ahol elsősorban más műfajok vannak otthon. Célunk a fesztivállal többek között az is, hogy az egyszerre régi és modern magyar népzene minél szervesebben jelen legyen a magyar gondolkodásban, mindennapjainkban. Ezért dolgozunk évtizedek óta, és így lesz ez a fesztivál három napján is” – mondta el Hamar Dániel, a Muzsikás zenésze.

A fesztiválon több iskolába jut el a Muzsikás a – már legendás – rendhagyó énekórákkal, amely rendszerint nemcsak a gyerekeknek jelent életre szóló élményt és formálja közösségüket, de a pedagógusoknak is számos új ismeretet és emlékezetes találkozást kínál a népzenével.

Kása
Béla fotói emblematikusak lettek a táncházmozgalomban, most szélesebb
közönséghez jut el ez a kiállítás, amit kifejezetten a fesztivál kérésére
válogatott össze a művész.

Petrás Mária 2005 óta lép fel a Muzsikással. A Prima Primissima- és Magyar Örökség díjas csángó énekes asszonnyal közös koncertjeik mindig ünnepszámba mennek, így lesz ez a Fonóban, majd másnap a Zeneakadémia Nagytermében több más vendéggel, így Balogh Kálmán cimbalomművésszel és Kacsó Hanga, valamint Szabó Dániel duójával együtt.

A
fesztivál egyik fénypontja lesz a Huun Huur Tu, a Tuvai Köztársaságból érkező
legendás torokénekesek fellépése a Fonóban.

Részletes program itt.

Nyitókép: a Muzsikás együttes. Fotó: Pörneczy Bálint