A nyelvész a Fine_reading – terítéken a világirodalom sorozat következő részében Erdélyi Eszter és Fogarasi György társaságában beszéglet majd Billy Collins Az a baj a költészettel című válogatáskötetéről a Grand Caféban december 15-én.

A szerző az elmúlt években többször is járt a Grand Caféban, 2020-ban A szakállas Neptun című novelláskötetét, 2022 februárjában pedig A csökkenő költőiség – Tanulmányok, beszélgetések Shakespeare és Dante fordításáról című könyvét mutatta be telt ház előtt.

Decemberben a tizenkettedik epizódjához érkező Fine_reading elnevezésű sorozat vendégeként lép a színpadra Nádasdy Ádám. A szegedi székhelyű széria különlegessége, hogy a világirodalmi művekről szóló olvasóköri beszélgetéseket rögzítik is a helyszínen, így a közönség valójában egy podcast felvétel kulisszái mögé tekinthet be. A Grand Caféban felvett podcast sorozat az 1749 világirodalmi magazin felületén eddig tíz leközölt adásnál jár, melyekben olyan szerzők könyveiről esik szó, mint például Margaret Atwood, Quentin Tarantino, Marie Aubert vagy Karl Ove Knausgård.

Billy Collins 1941-ben született New Yorkban. Tizenhat verseskötete jelent meg, az egyik legismertebb amerikai költő, aki kétszer is viselte az USA kongresszusa által adományozott Koszorús költő (Poet Laureate) címet. Az a baj a költészettel című válogatáskötete a Jelenkor Kiadó gondozásában jelent meg 2020-ban, Kőrizs Imre fordításában. „Ezek a versek történeteket beszélnek el. Van elejük, közepük és végük. Egyszóval tisztességesek. És derűs versek is. Egy zavarba ejtő műveltségű fickó kedélyességével írták őket. És mégis, mintha szerzőjük megállt volna az öregedésben, és örökké kamasz maradt volna: szövegein átragyog a gyerekverseket idéző játékosság és a mesei optimizmus, mint matchbox a gyomorröntgenen” – olvashatjuk Závada Péter fülszövegében.

A december 15-i program részleteiről a Facebook-esemény leírásában tájékozódhatnak az érdeklődők.

Fotó: Takács Borisz