fbpx

Nádler, Keserü, Maurer és a Nudelman-gyűjtemény a Virág Judit Galéria aukcióján

A legnagyobb magyar kortárs alkotók műveit vonultatja fel november 13-án az idén 25 éves Virág Judit Galéria.

A tizedik alkalommal megrendezett háború utáni és kortárs magyar művek aukcióján kalapács alá kerül többek között az ismert gyűjtő, Nudelman László magángyűjteményének számos darabja. Új tulajdonosát keresi továbbá Maurer Dóra, Keserü Ilona, Fajó János egy-egy festménye, valamint Nádler István egy korai remekműve is.

Az aukció fő attrakciója a Nudelman-gyűjtemény: a gondosan összeválogatott műtárgyegyüttesben többek közt Keserü Ilona, Nádler István, Fajó János és Lakner László alkotásai szerepelnek. Nudelman László alig múlt kilencéves, mikor gyűjteni kezdett. Egy rövid, a bélyegek világába tett kitérő után rátalált sok évtizedes, máig tartó szenvedélyére, a numizmatikára. Festményeket a hetvenes évek közepe óta vásárol, a legjobb kortárs magyar művek szerepelnek kollekciójában.

Nádler István: Gyász IV.

Így például Nádler István Gyász IV. című ikonikus festménye, amely a művész gyászsorozatának negyedik, egyben utolsó darabja, édesapja halála kapcsán a veszteség témáját dolgozza fel. A festmény 15 millió forintos kikiáltási árról indul.

A Nudelman-kollekció másik értékes darabját Keserü Ilona jegyzi, a Mind 7 című művet az teszi különlegessé, hogy a művész növényi applikációkkal dolgozott, és az egyes színek az emberi bőr tónusait reprezentálják. Keserü életművének kiemelkedő darabja 18 millió forintos kikiáltási árról indul.

A galéria közelgő aukcióján új tulajdonosát keresi Maurer Dóra Overlappings sorozatának egy korai, konceptuális darabja. Az Overlappings 27. No 417. a színek transzparenciáját helyezi a középpontba, 9 millió forint a kikiáltási ára.

Fajó János nagyméretű olajvászonképe félreérthetetlenül utal a női idomokra. A narancssárga és a rózsaszín párosításával operáló popart alkotás, a Zöld rés 3,6 millió forintért már elkelhet, de becsértéke a 8 millió forintot is eléri.

Az aukcióra kerülő darabok mindegyike ingyenesen megtekinthető november 2. és 12. között a Virág Judit Galériában, ahol Nudelman László két alkalommal tárlatvezetést is tart.

Nyitókép: Keserü Ilona: Mind 7 (részlet)

A rovat további cikkei